Štýl

Púšťate sa do chudnutia? Toto rozhodne nevečerajte!

"Aj nevinné jedlá ako losos, cestoviny či grilované mäso môžu byť pri nesprávnej úprave energetickými bombami."

Veronika Rosputinská, 10. septembra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Po lete a najmä all-inclusive dovolenkách mnohé ženy s hrôzou zisťujú, že nejaké to kilo pribrali. A čo sa nezhodí na jeseň, v zime pôjde určite omnoho ťažšie.

Ako pri každom chudnutí, základom je jesť pravidelne a v menších dávkach a pridať na športovej aktivite. Dôležité je však aj zloženie stravy a najmä časť dňa, v ktorom ju konzumujeme. Ráno si môžeme dopriať aj sladké, večer by sme sa mu rozhodne mali vyhýbať.

Jeden z najväčších omylov je večerať ľahký ovocný šalát. Ten nezasýti a najmä, je plný cukrov. Ovocie si preto doprajte dopoludnia, popoludní a večer siahnite radšej po zelenine.

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta
Ďalším zdanlivo zdravým a ľahkým jedlom na večer sú cestovinové variácie. Určite neschudnete, ak si uvaríte tanier cestovín so smotanovou omáčkou a pár kúskami brokolice. Nabije vás to toľkou energiou ako klasické obedové menu.

Pozor na mäso a ryby


Pozor si dajte aj na grilované mäso. Je síce známe ako najdiétnejšie, ale iba v prípade, že je na grile kuracie. To sa tam ale zvykne dávať najmenej, keďže je pomerne suché. A na grilovaní je najhoršie to, že sa k mäsu zvyknú podávať rôzne tučné omáčky a dresingy. Na to večer skutočne zabudnite.

Mnoho ľudí v domnienke, že schudne, večer siahne po na oko diétnej kombinácii syra a vína. Omyl! Alkohol sám o sebe má vysokú energetickú hodnotu a ak k tomu pridáte syr, svoje telo určite nepotešíte. Navyše, alkohol odvodňuje a podporuje chuť maškrtiť, preto sa nečudujte, že po takom druhom poháriku vám už syr nebude stačiť.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Veľmi obľúbenými diétnymi potravinami sú ryby, obzvlášť tie morské. Áno, ak si ich doprajete bez kože a dusené so zeleninou. Napríklad taký „diétny“ losos grilovaný s kožou alebo ešte horšie, v cestíčku a zaliaty omáčkou, má od diétneho jedla poriadne ďaleko.

Samozrejme, na večeru si tiež odpustite pečivo, ktoré má veľa sacharidov a minimum bielkovín.

Zdravšie náhrady


Ak aj vy milujete niektoré jedlá a neviete si predstaviť sa ich vzdať, tu je niekoľko chutných a zdravých variácií, ktoré dokážu nahradiť dokonca aj megakalorické hranolky.

Majonézu nahraďte bielym jogurtom s korením a horčicou.
- Tuniaka v oleji vymeňte za toho vo vlastnej šťave.
- Údený tvrdý syr skvelo zastúpi ľahší cottage.
- Klasické biele cestoviny radšej nahraďte celozrnnými z tvrdej pšenice.
- Pred tučnou pizzou uprednostnite slaný zeleninový koláč.
- Kalorické hranolky s kečupom dokonale zastúpia zemiaky pečené v rúre s paradajkovým pestom a bylinkami.

Komentáre