Štýl

Letnú sezónu v arboréte Mlyňany otvoria Ambrózyho dni

"V piatok 12. mája a sobotu 13.mája sú pre návštevníkov pripravené hudobné vystúpenia, sférické premietanie filmov v mobilnom planetáriu, prehliadky parku s odborným výkladom i tvorivé dielne pre deti."

TASR, 9. mája 2023 15:02
Na snímke rozárium, ktoré je súčasťou arboréta Mlyňany. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ambrózyho dni otvoria tohtoročnú sezónu v Arboréte Mlyňany v okrese Zlaté Moravce. V piatok 12. mája a sobotu 13. mája sú pre návštevníkov pripravené hudobné vystúpenia, sférické premietanie filmov v mobilnom planetáriu, prehliadky parku s odborným výkladom i tvorivé dielne pre deti, informovala Sylvia Straková, koordinátorka podujatí.

Vedeckí pracovníci z oddelenia dendrobiológie predstavia návštevníkom liečivú silu arboréta, odprezentujú výskumné úlohy riešené v arboréte v pojazdnom in vitro laboratóriu umožnia záujemcom vyskúšať si prácu vedca. V piatok sa predstavia sokoliari a trubači zo Strednej odbornej školy lesníckej v Banskej Štiavnici. Súčasťou sprievodného programu bude aj Festival remesiel, na ktorom sa budú prezentovať remeselníci z nitrianskeho regiónu.

Arborétum sa rozkladá na ploche 67 hektárov. V súčasnosti je rozdelené na Ambrózyho semper vireo (vždyzelený) park, plochy východoázijskej, severoamerickej, kórejskej dendroflóry a plochu autochtónnej dendroflóry Slovenska.

Zrod Arboréta Mlyňany sa viaže k šľachticovi a dendrológovi Štefanovi Ambrózy – Migazzimu, ktorý ho založil v roku 1892. V Mlyňanoch sa mu podarilo vysadiť a pestovať množstvo cudzokrajných drevín a rastlín, ktoré sa postupne aklimatizovali na naše klimatické podmienky. Dendrologickú zbierku neskôr zveľadil český záhradník Jozef Mišák. Ten sa o arborétum staral po odchode zakladateľa a majiteľa.




Komentáre