Štýl

LaVie: Kreatívne ženy ukázali Banskej Bystrici svetové módne šou

"Keď sa povie LaVie, v Banskej Bystrici už vedia, kto sa za týmto názvom skrýva. Je to kreatívny tím akčných žien, ktoré uchopili príležitosť a nápad poriadne za ruky a rozhodli sa vytvoriť vlastnú značku podmanivých módnych šou. Podujatia nabité emóciami, umeleckými zážitkami a najmä modelmi Viery Futákovej už patria medzi najočakávanejšie udalosti roka. Kto nebol na ich šou, môže len ľutovať. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 1. októbra 2024 11:42
LaVie: Kreatívne ženy, ktoré ukázali Banskej Bystrici svetové módne šou. Na fotografii: Vierka & Vero Foto: Lucia Semeníková
LaVie tvoria štyri dievčatá, ktoré sa stretávali pri rôznych eventoch a mali rešpekt pred ich každou jednou profesiou. „Tak sme sa jedného dňa rozhodli spojiť. Najprv úplne nenápadne a v náročnom období covidu. Ľudia boli smutní, nešťastní a chceli sme spraviť niečo pekné, aby sme boli všetci aspoň na chvíľku šťastní a zabudli na všetko trápenie,“ hovorí jedna z nich Veronika Huťková. Podľa nej táto myšlienka v nich žila dlhšie, ale práve toto obdobie ich takpovediac „nakoplo“. Zorganizovať podujatie v období, kedy pandémia bola stále za rohom, nebolo jednoduché. Ale prekonávanie prekážok či výziev je typickým atribútom tohto šikovného kvarteta.

Zázraky na počkanie
Spomínaná prehliadka „Nádvorie“ bola osobnou výzvou pre Veroniku. Pre Vierku to bol „Slnovrat“ na Starej tržnici, ktorý bol taký emotívny, že doteraz pri spomienkach ľuďom naskakuje husia koža. „Bola to šou, ktorá bola pre mňa magická celým nastavením, od prostredia až po hudbu a samotných ľudí,“ dopĺňa Viera Futáková. Naopak pre dievčatá z eventovej agentúry Madelaine to bola minuloročná fashion šou „Chámps Élysées de La Vie“ kvôli veľmi veľkej účasti divákov a prostrediu, ktorým bola staršia priemyselná hala. Ani tento rok nezostali organizátorky dlžné svojej povesti a miestom ich šou bude podzemné parkovisko v Europa Shopping Center. Netypický priestor s mnohými limitmi ale nie je prekážkou. „Rekvizity k danej téme si väčšinou vyrábame sami. Nie je to jednoduché, ale adrenalín, ktorý pritom máme nás vždy presvedčí, že to zvládneme. Má to tiež svoju výhodu v tom, že dobre poznáme postup ich výroby a pri ich skladaní priamo na mieste už lepšie vieme, ako s nimi pracovať. Aj keď vždy sa vyskytne nejaké prekvapenie,“ vysvetľujú eventové dizajnérky Terézia Bevelaqua a Andrea Surovčíková.



Netradičné miesta a kombinácie
Témy fashion show sú vždy kontrastné k tej predošlej nielen prevedením, miestom, ale samozrejme aj kolekciami, ktoré tvorí Vierka. „Posunuli sme ju od elegancie zlatej éry Hollywoodu k súčasnosti a súčasnej extravagancii,“ vysvetľujú dievčatá z LaVie. Témou pre túto, už v poradí siedmu šou, sú metropoly New York – Miláno – Tokio. Okrem vizuálneho cestovania po troch kontinentoch, to bude aj cesta v rôznych módnych štýloch. „Inšpiráciou pri tvorbe mi boli samotné metropoly, ich všeobecne známy postoj k móde a tiež mentalita ľudí žijúcich v nich. Uchopila som témy skôr formou pouličnej módy jednotlivcov v štýle typickom pre dané mestá,“ hovorí Viera Futáková. Modely budú jedinečné, originálne, sršiace individualitou. Aj preto nepôjde o ucelené kolekcie.

Tvorba Viery Futákovej majú typický rukopis. Ten, kto si ho zamiluje, už len ťažko odolá. Nie je preto prekvapením, že jej modely nosia mnohé známe tváre zo spoločenského života, ale je tiež autorkou viacerých outfitov a rób našich finalistiek zo súťaží krásy ako napríklad Viktórie Podmanickej alebo Sophie Hrivňákovej, ktoré sú súčasťou LaVie Angels.



Milou tradíciou sa stalo aj to, že na prehliadkach dobre funguje tzv. dress code. „Dôležité pre nás je, aby sa ľudia cítili príjemne v tom, čo majú oblečené a nie je našim cieľom, aby sa obliekali podľa nejakých inštrukcií. Ale akosi prirodzene sa začali pýtať, čo si majú obliecť a čím sa majú inšpirovať. A to je veľmi sympatické, pretože sami krásne dotvárajú celkovú atmosféru. Úplne nádherné to bolo práve minulý rok na „Chámps Élysées de La Vie“, kde bolo toľko štýlových ľudí, že sme sa naozaj nadýchli atmosféry Paríža v minulom storočí,“ zdieľajú nadšenie organizátorky.

Foto: Teri&Aďka/ Zdroj foto: Katarína Roobová

Originálne spojenia a autentické prevedenie
LaVie nepochybne prinesie opäť nezabudnuteľný zážitok, svojou účasťou aj na samotnom móle, príde podporiť Anastasia Kuzminová, ktorá je nositeľkou viacerých modelov od módnej návrhárky. Príjemne prekvapí aj mužská móda, ktorú predvedú tváre už známe z prehliadok LaVie. Súčasťou týchto šou sú tiež rôzni umelci – speváci, tanečníci, ktorí umocňujú celkový dojem. Významnou zložkou prehliadok je hudba, ktorú vyberá samotná módna návrhárka. „Moje kolegyne, ktoré sú so mnou v práci každý deň, to nemajú úplne jednoduché, zato majú toho veľa napočúvané,“ hovorí s úsmevom Vierka.

Okrem módy a umenia majú módne prehliadky aj charitatívny rozmer. Z každej z nich putuje čiastka občianskym združeniam. Ani tento rok to nebude inak. „V ZSS Senium podporíme realizáciu ďalšieho dlhodobo udržateľného projektu - Kaviareň pre seniorov, ktorý má potenciál byť zmysluplnou voľnočasovou aktivitou, pracovnou terapiou i príjemným "open space" priestorom na upevňovanie vzťahov medzi klientmi, nimi a zamestnancami a tiež návštevníkmi zariadenia," hovorí Veronika Huťková.

A aké majú dievčatá prianie? „Želáme si, veľa kreativity, aby sme ten náš prvotný zámer, prinášať ľuďom radosť a pozitívne emócie mohli stále napĺňať a aby to ľudí s nami bavilo. A taktiež si prajeme udržanie našej krásnej „babskej“ spolupráce, napriek všetkým našim pracovným povinnostiam, ktoré máme po mimo tohto projektu.“

Komentáre