Štýl

Hradné hry prevedú návštevníkov dejinami Fiľakova a jeho okolia

"Pripravené sú aj ukážky remeselníckych techník, používaných v rôznych historických obdobiach."

TASR, 9. septembra 2021 8:17
Hrad vo Fiľakove, foto z archívu. Foto: TASR

Po ročnej prestávke sa do Fiľakova vracia v poradí 21. ročník podujatia Fiľakovské hradné hry. Ako TASR informovali organizátori podujatia z Hradného múzea, tohtoročné hradné hry poskytnú návštevníkom možnosť nahliadnuť na prierez dejín Fiľakova a jeho okolia.

„Program je každým rokom tematicky odlišne inscenovaný, aby zaujal vždy niečím novým. Počas archeologických výskumov hradného kopca a jeho okolia sa zistilo, že toto územie bolo obývané už od praveku. Cieľom je predstaviť dávno minulé obdobia, aby návštevníci získali prehľad aj o staršej histórii mesta,“ priblížili organizátori.

Vzhľadom na rozsiahlosť témy sa Hradné múzeum rozhodlo históriu Fiľakova rozdeliť do dvoch ročníkov hradných hier. V tomto roku sa tak návštevníci budú môcť oboznámiť s obdobím od eneolitu po vrcholný stredovek a budúci rok s obdobím od neskorého stredoveku po druhú svetovú vojnu.

Fiľakovské hradné hry sa uskutočnia 19. septembra, program odštartuje divadelné predstavenie s prehľadom dejín Uhorska, chodúľové divadlo či predstavenie sokoliarov. Pripravené sú aj ukážky remeselníckych techník, používaných v rôznych historických obdobiach. Návštevníci sa tak budú môcť zoznámiť s výrobou hlinených nádob, kníhtlačou, povrazníctvom, kováčstvom či kaligrafiou.

Hradné hry na fiľakovskom hrade majú už viac ako 20-ročnú tradíciu, podujatie finančne podporili Fond na podporu národnostných menší a Banskobystrický samosprávny kraj. Partnermi Fiľakovských hradných hier sú i občianske združenia Fiľakovskí vlci a Koháry.


Komentáre