Štýl

Rezort vnútra usporiada výstavu Židovský kódex – temný príbeh histórie

"Výstava ilustruje rôzne typy legislatívnych predpisov, ich realizovanie v praxi a poukazuje na rozdiely v ich plnení v závislosti od regionálneho členenia krajiny."

TASR, 3. septembra 2021 10:40
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo vnútra (MV) SR usporiada v priestoroch Univerzitnej knižnice v Bratislave výstavu pri príležitosti okrúhleho výročia vydania nariadenia č. 198/1941 o právnom postavení Židov známom ako Židovský kódex. Výstava nesie názov Židovský kódex – temný príbeh histórie s podtitulom 80 rokov od prijatia protižidovských opatrení v archívnych dokumentoch a verejnosti bude sprístupnená od 9. septembra do 8. októbra. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

"Cieľom výstavy je ilustrovať stránku jedného z najtragickejších období histórie Slovenska prostredníctvom zachovaných archívnych dokumentov a zároveň upozorniť na bádateľský potenciál, ktorý obsahujú," priblížil rezort vnútra.

Výstava ilustruje rôzne typy legislatívnych predpisov, ich realizovanie v praxi a poukazuje na rozdiely v ich plnení v závislosti od regionálneho členenia krajiny. Dokumentuje ich zásah do každodenného života židovského obyvateľstva a informuje o vzniku nových inštitúcií, ktorých úlohou bolo vylúčiť Židov zo slovenského hospodárskeho a sociálneho života, ale aj zabezpečiť likvidáciu ich podnikov. Prezentuje najdôležitejšie momenty v živote židovského obyvateľstva, ktoré sa týkali obmedzenia ich práv, ako aj rozdielneho napĺňania jednotlivých ustanovení nariadenia v okresoch a ich reálny vplyv na život ľudí.

Slávnostné otvorenie výstavy sa uskutoční v stredu (8. 9.) o 17.00 h.

Komentáre