Štýl

Slovenský projekt premeny školy uspel v medzinárodnej súťaži

"Ateliér Kleinert Creative House získal cenu Innovative architecture v kategórii Interiér: Občianske budovy/kultúra/vzdelávanie a následne titul "best of best". "

TASR, Webmagazin.sk, 2. septembra 2021 13:59
Rekonštrukcia socialistickej budovy školy ateliéru Kleinert Creative House získala prestížne medzinárodné ocenenie. Foto: Petra Bošanská

Slovenský projekt premeny normalizačnej budovy školy v Bratislave uspel na medzinárodnej súťaži Iconic Awards 2021. Ateliér Kleinert Creative House získal cenu Innovative architecture v kategórii Interiér: Občianske budovy/kultúra/vzdelávanie a následne titul "best of best". TASR o tom informovala dizajnérka Dana Kleinert.

"Je to pre nás obrovská česť. Zo všetkých ocenení sa tešíme najmä preto, že umožňujú komunikovať o dôležitosti fyzického priestoru pre vzdelávanie," uviedol architekt a autor projektu Oliver Kleinert.

Učebňa Gymnázia C.S. Lewisa po rekonštrukcii. Foto: Petra Bošanská

Príbeh premeny jednej školy “socialistického” typu je zatiaľ unikát. Mohol by však byť príbehom premien stoviek ďalších normalizačných budov po celom Slovensku. Na budovy s hodnotami pedagogiky 21. storočia. Na budovy, kde architektúra a dizajn, poctivosť riešení a cielená tvorba možností pozitívnych stretov aktívne pomáha vyučovaciemu procesu a ľuďom v ňom. Premena školy je v rovine ideovej aj fyzickej. Celkový koncept-cieľ, kam škola dlhodobo smeruje, je základným dokumentom architektonického návrhu, ktorý vedie ku kvalite a nadčasovosti.

“Za projektom Transformácie normalizačnej budovy školy stojí dizajnový koncept, presvedčivý do posledného detailu. Dizajn budovy má nielen na úrovni formy, ale aj po sociálno-didaktickej stránke neuveriteľne moderný vzhľad, ktorý poskytuje ohromnú demonštráciu možností aj pri limitovaných zdrojoch. Súčasná transformácia tejto normalizačnej budovy môže na rôznych úrovňach slúžiť ako príklad. Nanovo nadizajnované priestory pôsobia moderným, svetlým, priateľským, a na viacerých miestach takmer domácim dojmom, zdôrazňujúc vzájomné spojenie a radosť z učenia,” uvádza vo svojom stanovisku porota medzinárodnej súťaže.
Priestor šatní gymnázia sa po rekonštrukcii otvoril a stal veľkorysým aj estetickým miestom na stretnutia študentov mimo vyučovacích hodín. Foto: Petra Bošanská

"Ako architekti sa cítime zodpovední za stav krajiny a jej smerovanie.Na projekte sme pracovali s cieľom vytvoriť MANUÁL, ako systémovo pristupovať k rekonštrukciám (najmä typizovaných) škôl. Kvalitná rekonštrukcia vydržÍ dlho a je zásadná nielen pre každodenný život detí a pedagógov, ale aj pre šetrenie verejných financií a práce, ktoré nebude treba o pár rokov opakovať, pretože “nebol čas” alebo “peniaze”. S týmto sa na Slovensku ešte stále boríme, pričom je dôležité si uvedomiť, že rekonštrukcie škôl v duchu súčasnej pedagogiky nie sú iba o výmene mobiliáru a farbách, ale o architektonickej koncepcii a etapizácii projektu a realizácie," hovorí architekt, autor projektu Oliver Kleinert.
Kvalitnou rekonštruciou vznika z pôvodne socialistickej stavby moderná škola, ktorá poskytuje aj množstvo oddychových zón a priestorov na menej formálne vyučovanie. Foto: Petra Bošanská

Komentáre