Štýl

Hlavným motívom 366. ročníka Radvanského jarmoku bude hračka

"Za grafický prvok tohtoročného jarmoku organizátori zvolili drevený vĺčik, klasickú hračku, ktorá sa roztáča medzi prstami a krúti sa."

TASR, 5. augusta 2024 13:41
Na archívnej snímke Radvanský jarmok v Banskej Bystrici. Foto: TASR Ján Krošlák

Hlavným motívom 366. ročníka Radvanského jarmoku, ktorý je zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, bude hračka. V historickom centre Banskej Bystrice sa uskutoční 5. až 8. septembra a chystá sa naň okolo 250 remeselníkov. TASR o tom v pondelok informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

"V minulosti boli hračky, hlavne tie drevené, takmer výhradne predmetom súkromnej výroby. Rezbári ich zhotovovali s remeselníckou precíznosťou pre radosť svojich ratolestí a príležitostne ponúkali na jarmokoch či výročných trhoch. Hračky boli súčasťou Radvanského jarmoku od nepamäti. Aj preto sme za motív 366. ročníka tradičného banskobystrického podujatia zvolili predmet slúžiaci na upútanie pozornosti dieťaťa a jeho zabavenie," uviedla vedúca odboru kultúry, športu a cestovného ruchu magistrátu Miroslava Jančová.

Za grafický prvok tohtoročného jarmoku organizátori zvolili drevený vĺčik, klasickú hračku, ktorá sa roztáča medzi prstami a krúti sa.

"Pozvanie na Radvanský jarmok prijali aj pedagógovia a študenti z oddelenia dizajnu hračiek a produktov zo Školy umeleckého priemyslu v Ružomberku, ktoré je v súčasnosti jediné svojho druhu na Slovensku. V stánku pred historickou radnicou pripravia tvorivé dielne. V nich si deti budú môcť vyskúšať výrobu malých hračiek z hoblín a kúskov dreva, ale i vysústružiť dreveného vĺčika," doplnila vedúca oddelenia kultúry Lýdia Baranová.

Návštevníci sa môžu tešiť na folklórne vystúpenia a koncerty, napríklad českej speváčky, šansoniérky a skladateľky Lenky Filipovej, rovnako hity osobnosti slovenskej populárnej hudby Pavla Hammela, vystúpenie speváčky Jany Kirschner či Slovenského ľudového umeleckého kolektívu s programom pripraveným pri príležitosti 75. výročia jeho vzniku.

"Všetkých pozývam na jarmok všetkých jarmokov. Je neoddeliteľnou súčasťou tradícií a dedičstva Banskej Bystrice. Už viac ako tri storočia sa spája s ľuďmi, ktorí v našom meste žijú, ako i s tými, ktorí ho navštevujú. Aj tento rok na ňom budú kraľovať ľudové remeslá a som presvedčený, že i výborná nálada," dodal primátor Ján Nosko.








Komentáre