Štýl

Dom umenia v Piešťanoch sa stal Národnou kultúrnou pamiatkou

"Stalo sa tak aj vďaka aktivite združenia Čierne diery. Nový štatút pamiatky by mohol pomôcť Domu umenia získať nové prostriedky a dôležitú metodiku obnovy."

TASR, 31. mája 2022 10:58
Piešťanský Dom umenia architekta Ferdinanda Milučkého patrí k jedinečným komplexným dielam modernej architektúry. Foto: Ľubo Stacho, FB Čierne diery

Dom umenia v Piešťanoch postavili v rokoch 1974 až 1979 ako exponovanú súčasť Slovenskej filharmónie a otvorili ho v roku 1980. Je unikátne zachovaným dielom neskorej moderny na Slovensku. “Na rozdiel od mnohých iných stavieb tohto typu si udržal svoju funkciu i majiteľa. Nezvyčajne dobre je zachovaný exteriér aj interiér budovy, na ktorom spolupracovala dizajnérka Júlia Kunovská, manželka architekta Milučkého. Medzi pôvodné autorské prvky interiéru patria napríklad stropné svietidlá a kruhové sedadlá,” upozornil Martin Lipták zo združenia Čierne diery.
Interiér Domu umenia si zachoval aj po vyše 40 rokoch pôvodný interiér a jeho prvky vo veľmi dobrom stave. Foto: Ľubo Stacho, FB Čierne diery

Podľa vyjadrenia komisie pre posudzovanie pamiatkového fondu Pamiatkového úradu SR vykazuje Dom umenia významné architektonické, výtvarné a umelecko-remeselné pamiatkové hodnoty, pričom je dôležitá i jeho spoločenská hodnota – pôvodná a dodnes dochovaná kultúrna funkcia a urbanistická hodnota solitérneho umiestnenia budovy v dotyku s parkom na nábreží Váhu. Nový štatút pamiatky by mohol pomôcť Domu umenia získať nové prostriedky a metodiku obnovy.

V priebehu leta sa po jeho známych i neprístupných zákutiach uskutoční pre verejnosť séria komentovaných prehliadok v sprievode architektiek Lívie Gažovej a Evy Rohoňovej s finančnou podporou Trnavského samosprávneho kraja. Najbližšia bude v sobotu 4. júna. Zároveň vznikla o architektúre stavby nová expozícia, ktorú finančne podporili Čierne diery.
Interiér Domu umenia si zachoval aj po vyše 40 rokoch pôvodný interiér a jeho prvky vo veľmi dobrom stave. Foto: Ľubo Stacho, FB Čierne diery

Architekt Ferdinand Milučký navštevoval Dom umenia, kým žil, a dohliadal, aby bolo všetko v poriadku – v súlade s jeho autorským zámerom. Piešťanské pôsobisko Slovenskej filharmónie zvládlo postsocialistickú transformáciu v 90. rokoch napriek tomu, že sa prízemie dočasne zmenilo na kasíno a nočný klub, aby príjem z nájmu pomohol financovať prevádzku. Našťastie, napokon prevládla kultúra. Nový štatút pamiatky by mohol pomôcť Domu umenia získať nové prostriedky a dôležitú metodiku obnovy.
Interiér Domu umenia si zachoval aj po vyše 40 rokoch pôvodný interiér a jeho prvky vo veľmi dobrom stave. Foto: Ľubo Stacho, FB Čierne diery

„Dom umenia je špičkovým dielom moderného hnutia. Nadväzuje na tradíciu funkcionalistických víl na vážskom nábreží, ale aj na súdobé svetové architektonické dianie. Milučkého totálne dielo obstojí aj pri porovnaní so svetoznámymi koncertnými a spoločenskými sálami, ako je helsinská Finlandia Hall od Alvara Aalta či Berlínska filharmónia od Hansa Scharouna. Veríme, že štatút pamiatky pomôže Domu umenia rozšíriť záujem domácej aj zahraničnej verejnosti. Tak, ako sa na pamiatku podobného rangu patrí,“ povedal teoretik architektúry Peter Szalay z Oddelenia architektúry SAV.

Komentáre