Štýl

Vvýstava Príroda vášho detstva Schaubmarovom mlyne otvára sezónu

"Výstava predstavuje prácu ilustrátora populárno-náučných atlasov fauny a flóry, návštevníkov možno prenesie aj späť do detstva, keď listovali knihami s jeho ilustráciami."

TASR, 27. mája 2022 12:00
Na archívnej snímke Schaubmarov mlyn v Pezinku. Foto: TASR - Dano Veselský

Slovenská národná galéria (SNG) otvorí v sobotu 28. mája novú sezónu vo vysunutom pracovisku Schaubmarov mlyn Pezinok výstavou Príroda vášho detstva. Prezentuje na nej prírodovedné ilustrácie Jindřicha Krejču (1920 - 1991), ktorý sa v 50. rokoch začal špecializovať na kreslenie rastlín a živočíchov.

"Slávnostné otvorenie bude sprevádzať pestrý program s kurátorským výkladom, detskou prehliadkou, workshopmi pre rodiny s deťmi a s koncertmi kapiel Quatro Emocione a Hudba z Marsu," uviedla pre TASR manažérka pre publicitu SNG Klára Hudáková. "Vytvoril tisíce ilustrácií k prírodovedným obrazovým knihám a atlasom fauny a flóry. Mnohé vyšli vo viacerých reedíciách a jazykových mutáciách," približuje galéria tvorbu Jindřicha Krejču.

Výstava predstavuje prácu ilustrátora populárno-náučných atlasov fauny a flóry, návštevníkov možno prenesie aj späť do detstva, keď listovali knihami s jeho ilustráciami. "Súbor 515 listov nám zapožičala manželka umelca Anna Krejčová a syn Henrich Krejča. Pre výstavu sme z celkového objemu vybrali viac ako polovicu originálov," vysvetľujú kurátori výstavy Miroslava Maurery a Dušan Buran.

Prezentované originály objavili v knihách Z našej prírody: Rastliny (1979), Z našej prírody: Živočíchy (1981) a Základy poľovníctva (1988). Návštevníci výstavy tak môžu obdivovať zástupcov vtáctva a zveri biotopov strednej Európy, plemená poľovníckych psov, rôzne skupiny živočíchov zoskupené podľa druhov či kvety a byliny. Okrem vystavených diel tu nájdu aj exempláre, v ktorých si môžu voľne listovať a porovnávať originály s výtlačkami.

Priestor Schaubmarovho mlyna dodáva výstave Krejčových ilustrácií fauny a flóry atmosféru prepojenia s okolitou prírodou. V areáli vysadili záhony letničiek, k čomu tím SNG a dobrovoľníkov inšpirovala jedna z Krejčových publikácií pre záhradkárov a pestovateľov - Letničky (1973).

Výstava potrvá do 2. októbra.





Komentáre