Štýl

Dizajnéri chcú na sympóziu vytvoriť ozdobné prvky kyjatických hračiek

"Nápad vznikol v Ústredí ľudovej umeleckej výroby, povedal Ladislav Hedvigi, ktorý sa na Gemeri ako jediný venuje výrobe tradičných kyjatických hračiek. "

TASR, 3. júna 2022 11:15
Na snímke typická drevená kyjatická hračka výrobcu Ladislava Hedvigiho z obce Rimavské Zalužany v okrese Rimavská Sobota. Foto: TASR Branislav Caban

Tradičné dekoratívne ozdoby kyjatických hračiek by sa v budúcnosti mohli rozšíriť aj o ďalšie prvky. Nadchádzajúci víkend (4. - 5. 6.) ich budú v rekreačnom stredisku Línia nad Kokavou nad Rimavicou v okrese Poltár vytvárať slovenskí dizajnéri v rámci tvorivého sympózia.

"Nápad vznikol v Ústredí ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV). Chceme sa pokúsiť vytvoriť novú kyjatickú hračku, ktorá síce bude musieť spĺňať všetky parametre, ktoré vymedzuje jej ochranná značka, ale v rámci nej prinesie aj niečo nové," povedal TASR Ladislav Hedvigi, ktorý sa na Gemeri ako jediný venuje výrobe tradičných kyjatických hračiek. "Bol by som veľmi rád, keby sa také niečo podarilo," dodal.
Na snímke Ladislav Hedvigi, ktorý sa na Gemeri ako jediný venuje výrobe tradičných kyjatických hračiek. V Kokave nad Rimavicou, 2. júna 2022. Foto: TASR - Jozef Poliak

Hedvigi už od minulého roka obnovuje v Kyjaticiach v okrese Rimavská Sobota starú školu, kde ešte v prvej polovici 20. storočia starí majstri vyrábali tradičné detské drevené hračky. Ako uviedol, aktuálne pracuje spolu s niekoľkými dobrovoľníkmi na exteriéri budovy.


Komentáre