Štýl

Bibiana otvára dve nové výstavy a ponúka úplne nový program

"Ako oživujeme drevo je názov výstavy, ktorá malým aj veľkým návštevníkom priblíži bábkové umenie a tvorbu manželov Pilátovcov. "

TASR, 7. októbra 2024 15:09
Bibiana, foto z archívu. Foto: TASR - Dano Veselský

Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana otvára dve nové výstavy a svojím návštevníkom ponúka úplne nový program. Interaktívny zážitok pre celú rodinu prináša výstava Cesta okolo sveta, inšpirovaná románom Julesa Verna, na ktorej deti prejdú deviati krajinami, riešia úlohy a môžu nájsť poklad Phileasa Fogga. Ako oživujeme drevo je výstava, na ktorej sa môžu zoznámiť s bábkami a marionetami od manželov Pilátovcov.

Výstava Cesta okolo sveta, inšpirovaná slávnym románom Julesa Verna Cesta okolo sveta za 80 dní, prenesie návštevníkov v čase na začiatok 20. storočia, do sveta ďalekých krajín, dobrodružstiev a fantázie. "Podobne ako hlavný hrdina Phileas Fogg, návštevníci uzavrú stávku a pokúsia sa obísť svet za 80 dní. Prejdú deviatimi jedinečnými prostrediami, ktoré symbolizujú rôzne kúty našej planéty," približuje organizátor výstavu, ktorá spája svetelnú zážitkovú expozíciu s prvkami únikových a stopovacích hier. Ide o kolektívne dielo kreatívneho centra DEPO2015 z Plzne, s ktorým Bibiana spolupracuje tretíkrát. Partnerom výstavy je aj organizácia UNICEF, ktorá prispieva k jej programu globálnymi témami. Výstava potrvá do 20. apríla.

Ako oživujeme drevo je názov výstavy, ktorá malým aj veľkým návštevníkom priblíži bábkové umenie a tvorbu manželov Pilátovcov. "Animare silva znamená v latinčine oživovať drevo. Toto motto sprevádza manželov Janu a Petra Pilátovcov, ktorí vlastnoručne vyrobili a založili klasické bábkové divadlo s cieľom vdýchnuť dreveným bábkam nový život," uvádza Bibiana k tvorbe manželov, ktorí od roku 2009 ponúkajú divadelné predstavenia pre deti a dospelých, všetkých, ktorí nestratili svoj detský svet. Na aktuálnej výstave v priestoroch Galérie Dušana Rolla Pilátovci prezentujú svoje najzaujímavejšie kúsky v podobe drevených bábok, marionet a rekvizít. Výstava potrvá do 1. novembra.

Medzinárodný dom umenia pre deti v Bratislave pripravil pre svojich návštevníkov aj sériu nových programov. Medzi nimi je napríklad interaktívny workshop pre najmenších Vieš kto som?, na ktorom účastníci spoznajú prírodu všetkými zmyslami a zahrajú si príbeh z knižky. Na ďalšom workshope sa môžu zoznámiť s bábkami a naučiť sa, ako ožívajú v rukách bábkohercov. Bibiana prichystala pre deti aj tvorivý cestovateľský workshop s Ježkom Brunom, na ktorom každý mesiac predstaví inú krajinu, v októbri to bude India.

Komentáre