Hudba a film

Zomrel spoluautor veľkých slovenských hitov, textár D. Mikletič

"Jeho texty naspieval napríklad Richard Müller so skupinou Banket, Janko Kuric a skupina Vidiek, Peter Lipa, Robo Grigorov, Júlia a Peter Hečkovci, Mirka Brezovská, Jana Kirschner a ďalší."

TASR, 5. augusta 2024 13:37
Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák
B
Vo veku 65 rokov v nedeľu 4. augusta ráno zomrel slovenský textár, scenárista i producent Daniel Mikletič. O úmrtí autora textov známych hitov ako Po schodoch či Nechajte si ju informoval na sociálnej sieti textár a básnik Daniel Hevier.

"Dano odišiel po schodoch tam, kde sa už nebude trápiť a kde ho nebudú sužovať nijaké bolesti. Odpočívaj v pokoji, kamarát," napísal Hevier, ktorý pripomenul, že Mikletič napísal texty i pre Roba Grigorova, Janu Kirschner, skupinu Polemic a mnohých iných.

Daniel Mikletič sa narodil 19. februára 1959 v Bratislave. Vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Jeho špecializáciou bol rozhlas a televízia.

Najskôr pracoval v redakcii časopisov Bratislava a Kam v Bratislave a Bratislavská informačná služba. Pôsobil aj ako hudobný producent, bol tiež režisérom a scenáristom, ktorý stál za viacerými reláciami, napríklad Senzi Senzus, Ranč alebo Šlágerparáda.



Profil zosnulého textára a hudobného producenta Daniela Mikletiča



TASR prináša profil Daniela Mikletiča, autora textov známych hitov ako Po schodoch či Radšej budem dnes aktívny, ako zajtra rádioaktívny.



Daniel Mikletič sa narodil 19. februára 1959 v Bratislave. Po absolvovaní gymnázia študoval v rokoch 1978 - 1982 žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave.

Po skončení vysokej školy pôsobil najskôr v redakcii časopisov Bratislava a Kam v Bratislave, ktoré propagovali kultúrne a spoločenské podujatia v hlavnom meste, popri tom sa aktívne venoval aj písaniu textov. Neskôr pracoval ako dramaturg v Slovenskej televízii. Pôsobil tiež ako hudobný producent, bol aj režisérom a scenáristom, ktorý stál za viacerými reláciami - napríklad Senzi Senzus, Ranč alebo Šlágerparáda a viac ako desať rokov bol rozhlasovým moderátorom relácie Pop brífing propagujúcej novinky slovenskej populárnej hudby.

Tvoriť začal už na strednej škole, do školského časopisu písal básničky i kratšie texty a spolu s priateľmi založili aj folkovú kapelu. Prvou, výraznejšou skupinou, pre ktorú začal písať texty, bola kapela Ventil RG. V prvej polovici 80. rokov sa preslávila najmä skladbami Radšej budem dnes aktívny, ako zajtra rádioaktívny a Fajčenie škodí zdraviu.

Napísal okolo 550 piesňových textov - od populárnej hudby, cez muzikál až po operetu. Spolupracoval s väčšinou umelcov z domácej populárnej scény. Napísal napríklad texty pesničiek Po schodoch od skupiny Banket, Vidiečan a Nechajte si ju! od skupiny Vidiek, Maturitné tablo od Júlie Hečkovej, Prvé milovanie od Oľgy Záblackej.

Jeho texty naspieval napríklad Richard Müller so skupinou Banket, Janko Kuric a skupina Vidiek, Peter Lipa, Robo Grigorov, Júlia a Peter Hečkovci, Mirka Brezovská, Jana Kirschner, Berco Balogh, ale aj česká speváčka Ilona Csáková.

V roku 1985 získala Mirka Brezovská so skupinou Mona Lisa bronzovú Bratislavskú lýru so skladbou Od piesne k piesni a v roku 1987 si odniesol Robo Grigorov striebornú Bratislavskú lýru za skladbu Espresso Orient a bronzovú Berco Balogh za pieseň Milionár. Všetky texty k oceneným piesňam napísal Daniel Mikletič.











Komentáre