Hudba a film

Výzva Otvorme kultúru žiada návrat ku kultúrnemu COVID semaforu

"Iniciatíva upozorňuje, že pri podobnej epidemiologickej situácii v minulosti boli divadlá, kiná, koncertné sály a kluby otvorené za podmienok, ktoré určoval COVID semafor pre kultúrne podujatia."

TASR, 7. januára 2022 10:59
Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave 13. júla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Napriek tomu, že mnohé divadlá, kiná, koncertné sály či kluby sú z epidemiologického hľadiska bezpečnejšie ako gastroprevádzky, na rozdiel od reštaurácií a pohostinstiev ostávajú zatvorené. Upozorňuje na to iniciatíva Otvorme kultúru, ktorá v online petícii vyzýva na čo najrýchlejší návrat ku kultúrnemu COVID semaforu. Rovnakú výzvu adresuje Ministerstvu kultúry (MK) SR aj strana SaS.

Iniciatíva, za ktorou stoja aktívni aktéri v kultúre a umení, poukazuje na to, že od vyhlásenia núdzového stavu na konci novembra 2021 sú divadlá, kiná či kluby a koncertné sály stále zatvorené na rozdiel od iných prevádzok, ktorým umožnili obnoviť činnosť pri rozhodnutiach o zvoľnení opatrení. "Ako zástupcovia kultúrneho sektora divadiel, kín a hudby považujeme tento stav za neúnosný a nespravodlivý," uviedla iniciatíva Otvorme kultúru v petícii, ktorú od utorka (4. 1.) podpísalo približne 3000 podporovateľov.

Iniciatíva upozorňuje, že pri podobnej epidemiologickej situácii v minulosti boli divadlá, kiná, koncertné sály a kluby otvorené za podmienok, ktoré určoval COVID semafor pre kultúrne podujatia. "Nepopierame nebezpečenstvo situácie ani to, že môže v dôsledku nového variantu vírusu dôjsť k jej zhoršeniu. Požadujeme však jasné pravidlá hry nastavené podobným spôsobom ako v minulosti,“ zdôraznili v súvislosti s požiadavkou návratu ku COVID semaforu a možnosťou čerpania štátnej pomoci pre tie prevádzky, ktoré ostanú zatvorené. Požadujú taktiež svojho zástupcu v konzíliu odborníkov.

Na zvoľnenie opatrení v prospech živej kultúry apeluje aj strana SaS. "Návrat ku COVID semaforu pre kultúrne podujatia je kľúčovou podmienkou, ako zachrániť kultúru na Slovensku," upozornil člen Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Roman Foltin. Vyjadril presvedčenie, že pri umožnení obmedzeného režimu fungovania gastroprevádzok či bohoslužieb nie je dôvod, aby podobné pravidlá nemohli platiť pre kultúrne podujatia. "Vstup pre očkovaných a prekonaných s nasadeným respirátorom po celú dobu divadelného predstavenia so sebou nesie určite menšie riziko ako fitnes či kozmetické salóny,“ uviedol.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová takisto presadzuje, aby sa v režime OP (očkovaný/prekonaný) uvoľnili aj pravidlá pre kultúrne a športové podujatia. Upozorňuje, že po využití všetkých motivačných nástrojoch smerujúcich k očkovaniu je čas vrátiť sa k normálnemu životu. "A to aj napriek neochote niektorých občanov chrániť sa pred chorobou a napriek spiatočníckym postojom niektorých politických činiteľov k vede a k vedeckým poznatkom. Deti v školách, fungujúca kultúra, prístup k bohoslužbám, otvorená ekonomika. Je čas nadýchnuť sa a vrátiť sa k slobode," zdôraznila Remišová a uviedla, že v tomto zmysle bude strana Za ľudí pristupovať aj k ďalším návrhom zo strany ministra zdravotníctva.

Na väčšiu angažovanosť vyzýva ministerku kultúry Natáliu Milanovú (OĽANO) aj jej predchodkyňa Ľubica Laššáková, pôsobiaca v mimoparlamentnom Hlase-SD. "Minimálne by som od Milanovej očakávala väčšiu ústretovosť k výzve Otvorme kultúru a z jej pozície by mala túto otázku nastoliť na vláde,“ upozornila exministerka kultúry, v súčasnosti nezaradená poslankyňa parlamentu.

Komentáre