Hudba a film

Jeden z posledných live koncertov Mekyho Žbirku vychádza ako album

"Nový live album Miro Žbirka - aLive zachytáva atmosféru jedného z jeho posledných koncertov, ktorý bol plný hitov, ale aj silných emócií."

TASR, 6. septembra 2024 12:42
Foto: Archív Mira Žbirku

Už takmer pred troma rokmi nás opustil legendárny česko-slovenský spevák Miro Žbirka. Jeho hudobný odkaz žije stále ďalej. Svojim nezameniteľným hlasom a nezabudnuteľnými skladbami formoval našu hudobnú scénu, oslovil mnoho fanúšikov z rôznych generácií a jeho hudbu stále objavujú ďalší.

To najlepšie z tvorby teraz vydáva Universal Music na zázname z koncertu Miro Žbirka – a Live: The Final Concert (Posledný koncert 2021). Doteraz bol na LP dostupný len ako súčasť luxusnej knihy Miro Žbirka – Roky a dni (Ikar 2023). Od 6.septembra 2024 je k dispozícii všetkým na CD, LP a v streamovacích servisoch. Záznam živého koncertu Mekyho Žbirku vyšiel naposledy pred dvadsiatimi rokmi, v roku 2004.

Nový live album Miro Žbirka - aLive zachytáva atmosféru jedného z jeho posledných koncertov, ktorý bol plný hitov ako Atlantída, 22 dní, Balada o poľných vtákoch a ďalších, ale aj silných emócií, ktoré môžu poslucháči vďaka záznamu prežívať zas a znova. Mekyho na posledných koncertoch doprevádzala jeho kapela zložená zo skvelých hudobníkov na čele s gitaristom Honzom Ponocným. Na bicích hral Matyáš Vorda, na gitare a klávesoch Honza Horáček a na basgitaru Aleš „Almela“ Březina. V megahite Čo bolí, to prebolí hosťovala speváčka Martha.

V pondelok16.septembra bude na Veľvyslanectve SR v Londýne za účasti významných hostí a slovenských hudobníkov slávnostné otvorenie výstavy Miro Žbirka – Roky a dni. Ambasádormi výstavy sú futbalista Petr Čech, výtvarníčka Míla Fürstová a speváčka Karin Ann. Po Prahe, Bratislave a Košiciach si v meste, ktoré mal Meky rád, navštevovanú výstavu budú môcť pozrieť aj jeho anglickí fanúšikovia.

Exkluzívne koncerty Miro Žbirka Symphonic Night, na ktorých zaznie hudba Mira Žbirku tak, ako ste ju ešte nikdy nepočuli, budú v októbri a decembri v Bratislave a Prahe. Veľké nadčasové hity v jedinečnom inštrumentálnom symfonickom spracovaní s Mekyho kapelou, veľkým orchestrom, hosťami a videoartom Davida Žbirku sú naplánované na 24.10. a 25.10. 2024 vo veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave.

Veľké hity Mira Žbirku zaznejú v unikátnom spracovaní osvedčených a uznávaných aranžérov v Bratislave v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pod taktovkou dirigenta Adriána Kokoša s exkluzívnymi hosťami – husľovým virtuózom Jaroslavom Svěceným, svetovo uznávanou slovenskou sopranistkou Adrianou Kučerovou, violončelistkou Teréziou Kovalovou a Detským a dievčenským speváckym zborom Slovenského Rozhlasu. V Prahe sa koncert s Karlovarským symfonickým orchestrom uskutoční 15.12.2024 v O2 Universum.
Snímka z výstavy Miro Žbirka - Roky a dni, ktorá sa po Prahe, Bratislave a Košiciach sťahuje do Londýna.. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Komentáre