Hudba a film

VIDEO: Štátna opera uvedie premiéru operety Franza Lehára Paganini

"V operete možno nájsť veľa spevných melódií, dlhých valčíkových temp, silných dialógov a bohatých hudobných myšlienok. Paganini nekončí šťastne, čo je v operete netradičné. "

TASR, 8. decembra 2022 13:40
Na snímke vpravo Ján Haruštiak (Bartucci) počas generálky operety Paganini, ktorú skomponoval operetný skladateľ Franz Lehár v Štátnej opere v Banskej Bystrici v stredu 7. decembra 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Štátna opera v Banskej Bystrici uvedie nový titul, operetu Franza Lehára Paganini. Prvá premiéra sa uskutoční 9. decembra o 18.30 h a druhá o deň neskôr v rovnakom čase. Informovala o tom v stredu Štátna opera.

O hudobné naštudovanie operety v troch dejstvách sa postaral dirigent Ján Procházka, réžiu má Dana Dinková, ktorá sa ujala aj choreografie a dramaturgiu Alžbeta Lukáčová. V hlavnej postave husľového virtuóza Niccolu Paganiniho sa predstaví Dušan Šimo a Martin Gyimesi.

Podľa režisérky Franz Lehár sa preslávil najmä operetou Veselá vdova, ktorá bola jej prvou režijnou operetnou prácou. "Po nej som režírovala aj iné operety od rozličných hudobných skladateľov, ale Veselá vdova svojou kvalitou nasadila podľa mňa mojim ostatným operetám neobyčajne vysokú latku. Verím, že sa Paganini k nej priblíži," konštatovala Dinková.



Ako uviedla, už pri Veselej vdove si uvedomovala, že Lehár sa hudobne približuje k opere, a to sa jej na jeho tvorbe páči. Na rozdiel od ostatných skladateľov operiet je jeho hudba dramatickejšia, postavy majú väčšiu hĺbku. "Opereta Paganini je navyše charakteristická tým, že hlavná postava je zo skutočného života. Kto pozná moju režijnú a autorskú prácu, vie, že obľubujem najmä životopisné príbehy. Aj to je jeden z hlavných dôvodov, prečo ma opereta Paganini oslovila," dodala režisérka.

V operete možno nájsť veľa spevných melódií, dlhých valčíkových temp, silných dialógov a bohatých hudobných myšlienok. Paganini nekončí šťastne, čo je v operete netradičné. Aj napriek smutným koncom mali Lehárove neskoršie operety u obecenstva veľký úspech.

"Ostáva nám iba dúfať, že podobný ohlas bude mať aj náš Paganini a že dokážeme Lehárovým husľovým sólom vytvoriť v publiku ilúziu, že práve počúva ozajstnú hudbu nezabudnuteľného Niccolu Paganiniho," uzavrela Dinková.


Komentáre