Hudba a film

VIDEO: Košické Štátne divadlo premiéruje inscenáciu Marat/Sade

"Podľa šéfa činohry Štátneho divadla Antona Korenčiho je inscenácia okrem vážnych tém aj plná humoru, žánrovo pestrá a "spektakulárna" aj so živou hudbou či klaunskými výstupmi. "

TASR, 3. novembra 2022 14:19
Na snímke zľava herci Tomáš Diro, Matej Marušin a Alena Ďuránová, dramaturg Peter Himič, režisér Vladimír Strnisko, riaditeľ činohry Štátneho divadlo Košice (ŠDKE) Anton Korenči, generálny riaditeľ ŠDKE Ondrej Šoth a hovorkyňa Andrea Tatarková počas tlačovej konferencie ŠDKE k premiére inscenácie MARAT/SADE v Košiciach 2. novembra 2022. Foto: TASR - František Iván

Prvou premiérou činoherného súboru Štátneho divadla Košice v tejto sezóne bude inscenácia hry Marat/Sade od nemeckého autora Petra Weissa. V réžii Vladimíra Strniska ju uvedú v piatok a sobotu ( 4. a 5. 11.) v historickej budove divadla. Okrem vážnych tém a otázok, ktorým sa venuje, v nej nechýba humor.

Pôvodný názov Weissovej hry "Prenasledovanie a zavraždenie Jeana Paula Marata hrané hereckou skupinou charentonského ústavu pod vedením pána de Sade" naznačuje dej, ktorý nadväzuje na francúzsku revolúciu. "Revolučné časy prinášajú preverovanie ideí v praxi a následný zmätok. Od myšlienky k činu je evolučná cesta nahradená revolučnou skratkou, ktorá nevyhnutne vedie k tragédiám ľudí aj celých národov. Jean Paul Marat, ikona francúzskej revolúcie z roku 1789, to pocítil na vlastnej koži. A to aj doslova – jeho kožné ekzémy ho nútili stráviť celé hodiny vo vani, v ktorej bol napokon aj zavraždený," uviedlo k hre divadlo. Prostredie blázinca, v ktorom aj v skutočnosti markíz de Sade strávil niekoľko rokov a nacvičoval predstavenia so spolupacientmi, je podľa tvorcov inscenácie vynikajúcim rámcom pre výpoveď o veľkom plátne dejín revolúcií. Výber postavy, podľa ktorej je nazvaný pojem sadizmus a pre dnešok je zosobnením sexuálnych patológií, tiež nie je náhodný.



Réžiu mal na starosti profesor Strnisko, ktorý desaťročia formoval podobu moderného slovenského činoherného divadla a ktorý s košickou činohrou spolupracuje vôbec prvýkrát. Francúzsku revolúciu považuje za začiatok moderných európskych dejín. Hra, ktorú Weiss napísal pred 60 rokmi, je podľa neho práve teraz najaktuálnejšia. "Všetky otázky, ktoré hra kladie a ktoré rieši, ktoré vyberá z francúzskej revolúcie, všetky sú aktuálne a ako predpokladám, v najbližších mesiacoch budú ešte aktuálnejšie. Jednoducho, ide o pohľad na spoločnosť a sociálne problémy, politické a historické súvislosti, ktoré sa v súčasnosti týkajú európskej spoločnosti," povedal Strnisko pre TASR. Hra je podľa neho pre činoherný súbor ťažká, zároveň však tento môže byť obohatený o nové myšlienky a inscenačné postupy. "Z každého hľadiska si myslím, že tá hra je v tejto dobe príhodná," dodal.

Podľa šéfa činohry Štátneho divadla Antona Korenčiho je inscenácia okrem vážnych tém aj plná humoru, žánrovo pestrá a "spektakulárna" aj so živou hudbou či klaunskými výstupmi.

V hre sa predstavia Matej Marušin, Tomáš Diro, Dana Košická, Alena Ďuránová, Andrej Palko, Jakub Kuka, Stanislav Pitoňák či Juraj Zetyák.


Komentáre