Hudba a film

V Prešove sa začal výnimočný filmový festival POCITY

"Festival sa koná od 6. októbra do 12. októbra v Prešove na rôznych miestach. V kinosálach, v hudobnom klube, i v planetáriu."

TASR, 7. októbra 2022 13:21
Nočné centrum Prešova počas filmového festivalu Pocity. Foto: FB Kino Pocity

Po dvoch rokoch sa môžu kinosály a ďalšie premietacie miesta zaplniť v plnej kapacite a v Prešove možno počas šiestich dní vidieť pozoruhodné filmové diela, z ktorých sa väčšina nedostane do bežnej kino distribúcie, keďže hlavne o tzv. klubové filmy.

Festival Pocity opät ponúka štyri filmové sekcie. Naše Pocity prinesú do Prešova nové slovenské filmy, mnohé z nich predstavia divákom za osobnej účasti tvorcov. Vidieť možno aj filmy, ktoré už stihli získať medzinárodné ocenienia, ako Svetlonoc Terazy Novotovej, či film Obeť režiséra Michala Blaška. Príbeh mnícha, ktorý 60 rokov stavia katedrálu svojpomocne v zabudnutej dedine ukazuje film Katedrála režiséra Denisa Dobrovodu. Režisér Patrik Lančarič príde osobne predstaviť životopisný film Dežo Hoffman - fotograf Beatles. Aj filmy Ouca - (ne)skutoční príbech, Osmičkári, či Odpočítavanie - posledný film Ivana Palúcha uvidia Prešovčania za účasti tvorcov.

Sekcia Pocity susedov každoročne ponúka výber najnovších filmov niektorého so susediacich štátov. Vlani to boli české filmy, tento rok organizátori zaradili do programu snímky ukrajinských filmových tvorcov. Sekcia Pocity zo sveta prinesie sedem rôznorodých snímok svetovej produkcie - z Európy, USA aj z Kórey. Pocity deťom pozývajú detských divákov a ich rodičov. Okrem viacerých animovaných filmov je v programe aj nový český prírodopisný dokument Planéta Praha.

Filmy, z ktorých mnohé v bežnej kino ponuke už neuvidíme, sa budú premietať na tradičných i nečakaných miestach. Okrem kina Scala, najstaršieho kina v Prešove a moderného multiplexu Cinemax Novum sa na komorné kinosály premenia aj hudobný klub Stromoradie a tiež Hvezdáreň a planetárium.

Kompletný program a všetky informácie sú na stránke pocityfilm.sk.

Komentáre