Hudba a film

Ukrajinskí umelci sa predstavia na scéne DPOH v Bratislave

"Ukrajinskí umelci vystúpia na scéne DPOH 22. novembra s baletnou inscenáciou Tajomstvá Pandory. "

TASR, 15. novembra 2022 12:23
Na archívnej snímke budova Divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Foto: TASR Miroslav Košírer

Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH), ktoré sa v septembri stalo mestským divadlom Hlavného mesta SR Bratislavy, predstaví nové inscenácie a dramaturgický plán premiér v januári 2023. Do konca roka však divákom ponúkne tri predstavenia ukrajinských umelcov z Charkivského národného akademického divadla opery a baletu M. V. Lysenka. TASR o tom informovala PR manažérka Dana Freyerová.

Počas troch večerov sa pod vedením šéfdirigenta, zaslúžilého umelca Ukrajiny Dmytra Morozova predstavia sólisti, zbor opery, symfonický orchester a sólisti a tanečníci baletu. "Diváci ich uvidia v baletnej inscenácii na hudbu Richarda Wagnera Tajomstvá Pandory, v hudobnej šou My Way, zloženej zo skladieb svetových muzikálov a počas koncertu valčíkov a operetných árií s názvom Straussov vianočný koncert," priblížila Freyerová s tým, že umelci vystúpia v rámci projektu Opera Východ: Prekonávanie vzdialeností, charitatívneho turné v Slovenskej republike - Európska cesta, projekt Ukrajina teraz a navždy. "Po ruských bombardovaniach mesta Charkiv zostala budova ich divadla poškodená a mnohí členovia opery a baletu boli nútení opustiť svoje domovy. Dnes žijú a tvoria na Slovensku," dodala.

Ukrajinskí umelci vystúpia na scéne DPOH 22. novembra s baletnou inscenáciou Tajomstvá Pandory. "Milovníkom klasického baletu ponúknu originálnu scénickú verziu starovekého príbehu o Pandore, ktorý bude sprevádzať veľkolepá hudba nemeckého skladateľa a reformátora opery Richarda Wagnera," avizuje organizátor inscenáciu s hromadnými tanečnými scénami i sugestívnymi choreografiami sólistov, spájajúce výrazové prostriedky klasického baletu s prvkami súčasného tanečného divadla.

V hudobnej šou My Way sa 27. decembra stretnú postavy viacerých svetových muzikálov. V podaní členov baletného súboru, operných sólistov a zboru Opery Východ, uvidia diváci tanečné a hudobné scény napríklad z muzikálov Chrám Matky Božej v Paríži, Fantóm opery, Mačky, Kabaret, Chicago či Leví kráľ.

Účinkovanie ukrajinských umelcov na scéne DPOH uzavrie 29. decembra Straussov vianočný koncert, v ktorom Opera Východ uvedie koncert kráľa valčíkov Johanna Straussa ml. "V programe, v ktorom odznejú pochody, valčíky, árie z operiet, vystúpia nielen orchester a sólisti Opery Východ, ale aj zbor a dokonca aj baletný súbor divadla," podčiarkujú organizátori.

"Ukrajinským umelcom aspoň na chvíľu umožňujeme návrat k ich profesionálnej činnosti a veríme, že im vďaka možnosti pracovať vrátime aj pocit ľudskej dôstojnosti," hovorí Valeria Schulczová, riaditeľka DPOH, ktoré venuje celú sumu z dobrovoľného vstupného Charkivskému národnému akademickému divadlu opery a baletu M. V. Lysenka.





Komentáre