Hudba a film

Štátne divadlo Košice uvedie premiéru Netrpezlivosť srdca

"Na príprave inscenácie dramaturgicky spolupracovala Miriam Kičiňová. Pohybové prvky pripravil choreograf a riaditeľ baletu Andrej Petrovič."

TASR, 12. mája 2021 14:05
Generálka novej činohernej inscenácie, dramatizácie románu Stefana Zweiga Netrpezlivosť srdca na Malej scéne Štátneho divadla v Košiciach 12. mája 2021. Na snímke hore Toni - Tomáš Diro a dole dôstojník - Martin Stolár. Foto: TASR František Iván
Košice 12. mája (TASR) – Štátne divadlo Košice (ŠDK) uvedie v piatok (14. 5.) premiéru dramatizácie románu rakúskeho spisovateľa Stefana Zweiga Netrpezlivosť srdca. Pre činohru tohto divadla ju pripravila a s hercami aj inscenovala režisérka Júlia Rázusová.



V intímnom príbehu o láske a odvahe ide podľa nej o akési zrkadlenie súcitu. Začína tým, že poručík Toni Hofmiller požiada o tanec chromú Editu, pričom nevie o jej hendikepe.Tým, že chce tento skutok napraviť, spustí obrovský kolos veľmi hlbokých psychologických poryvov v ňom samom aj v ostatných. Môže sledovať, čo jeho konanie spôsobuje. Následne sa to celé zavedie až do veľmi absurdnej situácie, keď ponúkol nádej a sám ju nie je schopný ustáť,“ povedala režisérka s tým, že divákom tak ponúka priestor na uvažovanie o hraniciach ľudskej sily i druhoch súcitu.

Podľa nej je inscenácia pre hercov fyzicky náročná. „Scéna Diany Strauszovej skutočne umožňuje hýbať sa na hraniciach možností,“ uviedla. Dodala, že diváci neuvidia invalidný vozík či barle, ktoré by na scéne zrejme očakávali. „Používam bradlá, vyťahujem sa na rukách. Je to fyzicky veľmi, veľmi náročné predstavenie,“ spresnila herečka Alena Ďuránová, ktorá stvárňuje postavu Edity. Predstavenie označila za náročné aj z emočného hľadiska. „Edita nesie množstvo pocitov v jednej minúte, ktoré musí zvládať, korigovať,“ vysvetlila.

Pripomenula, že v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu nehrali na javisku pravidelne približne rok. Toto predstavenie skúšali v obmedzených podmienkach od vlaňajšieho decembra.Návrat je pre mňa veľkým potešením a teším sa na javisko, ale zároveň mám po takom dlhom čase veľký rešpekt,“ doplnila Ďuránová.

V titulnej postave Toniho uvidia diváci Tomáša Dira. V postave Kekesfalvu hosťuje Attila Bocsárszky, lekára Condora stvárňuje Stanislav Pitoňák, postavu Ilony hrá Lívia Michalčík Dujavová a dôstojníka Martin Stolár. Na príprave inscenácie dramaturgicky spolupracovala Miriam Kičiňová. Pohybové prvky pripravil choreograf a riaditeľ baletu Andrej Petrovič.

Premiéra Zweigovej Netrpezlivosti srdca je naplánovaná na piatok o 18.00 h na Malej scéne ŠDK. Divadlo ňou opäť otvorí svoje brány pre divákov po piatich mesiacoch.

Komentáre