Hudba a film

Štartuje nakrúcanie záverečnej časti minisérie Mária Terézia

"Finále série Mária Terézia pripravuje RTVS do vysielania ako súčasť tohtoročnej vianočnej vysielacej štruktúry."

TASR, 9. apríla 2021 13:29
Na snímke uprostred slovenská herečka Petra Polnišová (grófka von Graben) počas nakrúcania televízneho filmu Mária Terézia na zámku vo Valticiach 8. júna 2017. Foto: TASR Dano Veselský

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) avizuje štart nakrúcania záverečnej časti minisérie Mária Terézia, ktorá vzniká v spolupráci s Českou televíziou, rakúskou ORF a spoločnosťou Beta Film Mnichov a Maya Production. Prvý filmovací deň bude v sobotu 10. apríla. Na realizácii finálovej časti medzinárodnej koprodukčnej televíznej série sa podieľajú viacerí slovenskí tvorcovia a diváci sa môžu tešiť aj na slovenských hercov. TASR informoval PR manažér Stanislav Čačko.
Zámok vo Valticiach je v týchto dňoch dejiskom nakrúcania záverečnej časti minisérie Mária Terézia. Foto: TASR Dano Veselský

Finálová piata časť série sa od záveru naposledy odvysielanej štvrtej časti posunie v čase. Odohráva sa o 15 rokov neskôr. Dej zobrazí plány Márie Terézie s jej potomkami. Prostredníctvom detí plánuje panovníčka rozšírenie vplyvu habsburskej rodiny na celú Európu. "Na pozadí historických udalostí nebudú ani tentoraz v príbehu chýbať emócie – láska, smútok aj intrigy v podaní množstva známych slovenských, českých a rakúskych hercov oblečených vo fascinujúcich dobových kostýmoch a zasadených vo výpravnom historickom prostredí," poznamenal Čačko. Dodal, že pre niekoľkoročný posun v čase a v príbehu bude musieť pri nakrúcaní záverečnej časti veľká časť hercov podstúpiť každý deň náročné maskérske úpravy.
Zámok vo Valticiach je v týchto dňoch dejiskom nakrúcania záverečnej časti minisérie Mária Terézia. Foto: TASR Dano Veselský

Zo slovenských hercov si v záverečnej časti opäť zahrajú Táňa Pauhofová v úlohe grófky Elizy Fritzovej či Peter Kočiš v úlohe grófa Taroucu, poradcu a dôverníka Márie Terézie. V nových hlavných postavách sa predstavia aj Maroš Kramár ako Adam František Kollár, vychovávateľ detí Márie Terézie, a Jana Kvantíková ako Isabella Parmská. Vo finálovej časti nastane po tretí raz zmena aj v hlavnej úlohe hereckej predstaviteľky Márie Terézie. Tejto úlohy sa zhostí rakúska herečka Ursula Straussová.

Na realizácii finálovej časti sa podieľajú aj slovenskí tvorcovia. Diváci budú môcť vidieť prácu oceňovaného kostýmového výtvarníka Jána Kocmana, hlavným kameramanom bude Tomáš Juríček.

Réžiu má opäť na starosti televízny režisér Róbert Dornhelm, ktorý sa podpísal aj pod televízne filmy a série Vojna a mier, Spartakus, Príbeh Anny Frankovej, Hotel Sacher a ďalších.
Na snímke režisér Robert Dornhelm počas nakrúcania televízneho filmu Mária Terézia na zámku vo Valticiach 8. júna 2017. Foto: TASR Dano Veselský

Nakrúcanie záverečnej časti série sa z dôvodu prísnych protipandemických opatrení bude realizovať výhradne v Českej republike. "Avšak väčšinou v blízkosti slovenských hraníc, vo Valticiach, Miloticiach, Slavkove, ale aj v Kroměříži a v okolí Prahy," dodal Čačko.

Finále série Mária Terézia pripravuje RTVS do vysielania ako súčasť tohtoročnej vianočnej vysielacej štruktúry.

Komentáre