Hudba a film

SND uvedie premiéru Donizettiho opery Maria Stuarda v réžii G. Blina

"Inscenáciu o osude škótskej kráľovnej Márie pripravuje medzinárodný tím tvorcov."

TASR, 19. apríla 2023 14:29
Opera Maria Stuarda sa zameriava na osudy dvoch výrazných postáv - anglickej kráľovnej Alžbety a škótskej kráľovnej Marie Stuardovej. Foto: Zdenko Hanout, FB Opera SND

Slovenské národné divadlo (SND) uvedie 21. apríla premiéru výpravného operného diela Maria Stuarda z pera legendy talianskeho belcanta Gaetana Donizettiho (1797 – 1848). Inscenáciu o osude škótskej kráľovnej Márie pripravuje medzinárodný tím tvorcov. Tvoria ho francúzsky režisér Gilbert Blin, taliansky dirigent Marco Guidarini, americký scénograf Alexander McCargar a český výtvarník Josef Jelínek. O svetelný dizajn sa postaral Kelly Martin.

Dramaturg Jozef Červenka na utorkovej tlačovej konferencii povedal, že s nápadom uviesť toto dielo sa stretli s bývalým šéfom Opery SND Luborom Cukrom pred dvoma rokmi. "Mali sme záujem zaradiť do repertoáru vrcholné dielo talianskeho belcanta a zároveň dielo, ktoré ešte na pôde SND uvedené nebolo," priblížil.
Ľubica Vargicková v postave škótskej kráľovnej Márie Stuardovej. Foto: Zdenko Hanout, FB Opera SND

Donizettiho zaujal príbeh Márie Stuartovej v spracovaní Friedricha von Schillera, na rozdiel od predlohy sa však vyhol politicko-náboženským témam. Blina v opere Maria Stuarda zaujalo vykreslenie dvoch mimoriadne zaujímavých osudov protagonistiek - osudu dvoch kráľovien Márie Stuartovej a Alžbety I. anglickej. "V skutočnosti sa nikdy nestretli. Fabula opery to dovoľuje a vykresľuje tento zvláštny moment, ktorý Donizetti tak majstrovsky zhudobnil," hovorí režisér, ktorý nemal potrebu meniť historický vzhľad opery. "V librete bolo množstvo dobrých informácií o tom, ako tieto osobnosti žili a vyzerali, Schiller to uchopil veľmi dobre," dodal Blin.

Opera sa odohráva v Anglicku v roku 1587 vo Westminsterskom paláci a na hrade Fotheringhay. Kľúčovými prvkami scénickej výpravy sú podľa Alexandra McCargara steny z rôznych materiálov odkazujúce na alžbetínsku éru a niektoré výskumy z 19. storočia. "Využil som informácie, ktoré boli v librete, chcel som ukázať, ako vyzerá alžbetínsky svet, ale aj Donizettiho svet," vysvetlil scénograf. Pri práci na scéne využil drevo i kameň. "Kachličkové chodníky, ktoré vtedy boli v Londýne, sú skoro v každej scéne, prišiel som k nim na základe historického skúmania," prezradil McCargar.

Kontrast dvoch svetov kráľovien predstavujú aj historické kostýmy. Tie farbisté reprezentujú pompézny dvor kráľovnej Alžbety. Kontrast k nim vytvoril Josef Jelínek v podobe čiernych kostýmov asketických Škótov a obrazov približujúcich väznenú Máriu Stuartovú.

V novej inscenácii ju spievajú Mariana Sajko a Ľubica Vargicová. V postave anglickej kráľovnej sa predstavia Terézia Kružliaková a Jana Kurucová. V postave Roberta, grófa z Leicesteru, účinkujú Paolo Lardizzone a Ondrej Šaling. Ďalšie postavy stvárňujú Michal Onufer, Pavol Remenár, Katarína Hano Flórová.







Komentáre