Hudba a film

Slnko v sieti za výnimočný prínos dostanú E. Vášáryová a J. Paštéková

"Emília Vášáryová za svoju tvorbu a spoločenské postoje už získala viacero ocenení, je aj držiteľkou štátneho vyznamenania Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. "

TASR, 6. apríla 2022 18:11
Na snímke herečka Emília Vášáryová. Foto: TASR Jaroslav Novák

Národnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si tento rok prevezmú herečka Emília Vášáryová a filmová a literárna vedkyňa Jelena Paštéková. Počas slávnostného večera, ktorý v priamom prenose v sobotu 9. apríla o 20.30 h odvysiela RTVS na Jednotke, vyhlásia aj víťazov 11 kategórií a výhercu diváckej ankety. TASR o tom informoval PR manažér Radomír Brhlík.

"Stretla som veľmi veľa zaujímavých ľudí, veľmi som chcela cestovať a vďaka herectvu som bola kade-tade po svete. Dnes je môj pohľad na herectvo celkom iný," hovorí prvá dáma slovenského filmu. "Som vďačná za to, že som tu takto fungovala, a za to množstvo zaujímavých postáv, ktoré sa mi podarili," zhodnotila Vášáryová. Členka Činohry Slovenského národného divadla (SND) a bývalá prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) hrala v mnohých televíznych inscenáciách, seriáloch a filmoch. Za svoju tvorbu a spoločenské postoje získala viacero ocenení, je aj držiteľkou štátneho vyznamenania Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. V rokoch 1990 až 2020 pôsobila ako pedagogička na Katedre herectva Divadelnej fakulty VŠMU. V roku 1999 bola vymenovaná za profesorku v odbore divadelné umenie a veda – herectvo.

Na archívnej snímke zaslúžilá umelkyňa Mária Prechovská v úlohe Anny Dmitrijevny Kareninovej a Emília Vášáryová v úlohe Jelizavety Andrejevny Protasovovej v hre Živá mŕtvola, 2. decembra 1976. Foto: TASR / M. Borodáčová


Jelenu Paštékovú správa o tom, že dostane cenu za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre, prekvapila. V druhej fáze si podľa vlastných slov kládla otázku, ako si ocenenie prevezme. "Cítim sa ako človek, ktorý vyšiel zo sliepňavých svetiel archívu, a zrazu má ísť pod svetlá reflektorov. A v tretej fáze prišlo uvedomenie, že som v niečom prvá. Som zrejme prvá filmová vedkyňa na Slovensku, ktorá získala pozornosť a ocenenie akademikov," konštatovala Paštéková. Čerstvá laureátka Ceny Petra Mihálika pôsobila v rokoch 1974 až 2020 v Ústave slovenskej literatúry SAV, od roku 1991 prednáša na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave. Venuje sa teórii filmu a literatúry, komparatistike, dejinám slovenskej kinematografie a literatúry 20. storočia. Je vedeckou redaktorkou a autorkou projektu Súčasné filmové teórie 1 a 2 (2019, 2021), spoluautorkou Dejín slovenskej kinematografie (1997) a Dejín slovenskej kinematografie 1896 – 1969 (2017), ďalej autorkou mnohých ďalších monografií a štúdií.
Na archívnej snímke herečka Emília Vášáryová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Tohtoročné vyhlásenie národných filmových cien Slnko v sieti pripomenie najlepšie slovenské filmy za posledné dva roky a taktiež oslávi 100 rokov slovenského filmu. Ocenenia laureátom odovzdajú významné osobnosti slovenskej kinematografie a kultúry.


Komentáre