Hudba a film

RTVS odvysiela koncert SND pri príležitosti jubilea Petra Dvorského

"Dvorský účinkoval v SND podľa slov Pažítkovej už počas štúdia a rýchlo sa stal sólistom Opery SND."

TASR, 28. decembra 2021 11:25
Na snímke operný spevák Peter Dvorský počas tlačovej konferencie SND v Bratislave 8. septembra 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

RTVS odvysiela na Dvojke koncertný galavečer pri príležitosti životného jubilea Petra Dvorského. Pripravila ho Opera Slovenského národného divadla pri príležitosti jeho 70. narodenín. Vysielanie sa začne 1. januára 2022 o 21.10 h. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

"Dvorský patril k najužšej špičke svetových tenoristov. Už ako veľmi mladý a nasledujúce dlhé obdobie zažíval povestnú atmosféru a búrlivé ovácie v tých najprestížnejších operných domoch – od Metropolitnej opery v New Yorku, milánskeho Teatro alla Scala, londýnskej Covent Garden, Veľkého divadla v Moskve až po Štátnu operu vo Viedni, ktorej náročné publikum si získal už ako 26-ročný. Účinkoval pod taktovkou dirigentských hviezd a uznávaných svetových režisérov, spieval s najslávnejšími opernými sólistami, medzi nimi so slovenskými opernými divami Luciou Popp a Editou Gruberovou," skonštatovala. Jeho kariéru označila za neuveriteľnú, keďže sa predstavil na vyše 60 scénach v 25 krajinách sveta.

V súvislosti s galavečerom priblížila, že Dvorskému prišli zablahoželať zahraničné operné hviezdy i naši poprední sólisti, ako napríklad osem tenoristov Piotr Beczała, Jorge de León, Pavol Bršlík, Miroslav Dvorský, Peter Berger, Petr Nekoranec, Tomáš Juhás, Michal Lehotský a ďalší sólisti Opery SND a hostia. Dodala, že zazneli árie a duetá zo slovanského i svetového repertoáru prevažne z opier, v ktorých Dvorský exceloval. Do programu k jubileu Dvorského sú zaradené aj spomienky na umelca, napríklad od Luciana Pavarottiho.

Dvorský účinkoval v SND podľa slov Pažítkovej už počas štúdia a rýchlo sa stal sólistom Opery SND. "Hneď v prvých sezónach naštudoval výrazné tenorové úlohy, ako Lenskij v Čajkovského opere Eugen Onegin, Vojvoda z Mantovy vo Verdiho Rigolettovi, Faust v rovnomennej Gounodovej opere, Alfred Germont vo Verdiho La traviate či Rodolfo v Pucciniho Bohéme. Hoci sa trvalé angažmán Petra Dvorského v Opere SND skončilo v roku 1996 kvôli množstvu ponúk v zahraničí, na našej prvej opernej scéne spieval ešte nasledujúce desaťročie, poslednú premiéru mal v roku 2005," skonštatovala.

Komentáre