Hudba a film

SND uvedie vianočný balet Luskáčik online

"V hlavných úlohách sa predstavia Romina Kolodziej a Andrej Kremz v sprievode sólistov a členov Baletu SND."

TASR, 16. decembra 2021 12:49
Scéna z baletného predstavenia SND Luskáčik. Foto: FB Balet SND


Slovenské národné divadlo (SND) v čase zatvorených javísk uvedie vianočný balet Luskáčik online. Záznam predstavenia Baletu SND si diváci budú môcť pozrieť na portáli navstevnik.online 23. decembra o 17.00 h a 24. a 25. decembra o 10.00 h. TASR o tom informovala PR manažérka Jana Alexová.

Baletná rozprávka s hudbou Piotra Iľjiča Čajkovského patrí k Vianociam aj preto, že príbeh plný postavičiek zo sveta snov a fantázie sa odohráva na Štedrý deň. "Luskáčik rok čo rok na mesiac a pol ovládne javiská všetkých významných baletných súborov sveta, od Ruska cez Európu, USA až po Austráliu. Tisíce divákov sledujú vianočnú rozprávku v najrôznejších choreografických a režijných spracovaniach," hovorí dramaturg Baletu SND Kristián Kohút. "Predstavuje spojenie nádherne skomponovanej symfonickej hudby s fantastickým rozprávkovým príbehom, ktorý sa odohráva pod vianočným stromčekom, čo z neho robí ideálny divadelný produkt, ktorý sa viaže k sviatočnému obdobiu," doplnil.

V príbehu baletu dostane malá Mášenka na Vianoce luskáčik na orechy, ktorý vyzerá ako vojačik. Je to však zakliaty princ. V Mášenkinom sne sa Luskáčik spolu s ostatnými hračkami ocitne v boji proti myšiemu kráľovi, ktorého porazí, a tým zlomí svoju kliatbu. Luskáčik a Mášenka sa do seba zaľúbia a spolu putujú rozprávkovou krajinou. Dirigent Dušan Štefánek vysvetľuje, že v čase, keď Čajkovskij komponoval Luskáčika, bol jeho príbeh každému dobre známy. "Aj preto sa skladateľ v balete nesústredil na vyrozprávanie celého príbehu, len si vyberal jednotlivé situácie, ktoré sa dali umelecky dobre hudobne vyjadriť. Vďaka tomu sú jednotlivé časti stručnejšie, mení sa ich nálada a partitúra hýri orchestrálnymi farbami. Znejú v ňom nástroje, ktoré bežne v orchestri nepočujeme - basklarinet, anglický roh či čelesta," dodal.

V SND mal Luskáčik premiéru v roku 1928 v choreografii Achilla Viscusiho a odvtedy ho má baletný súbor v repertoári takmer nepretržite. V súčasnosti ho uvádza v réžii a choreografii Jozefa Dolinského st. a Rafaela Avnikjana, ktorí vychádzali zo slávnej choreografie Vasilija Vajnonena. Ich verziu uvidia aj diváci na portáli navstevnik.online. V hlavných úlohách sa predstavia Romina Kolodziej a Andrej Kremz v sprievode sólistov a členov Baletu SND. V Luskáčikovi účinkuje aj približne 40 detí z Tanečného konzervatória Evy Jaczovej a Bratislavský chlapčenský zbor pod vedením Magdalény Rovňákovej. Predstavenie sprevádza orchester Opery SND pod taktovkou Petra Valentoviča.

Komentáre