Hudba a film

Royal London Ballet príde po prvýkrát na Slovensko

"Royal London Ballet príde po prvýkrát na Slovensko a predvedie najslávnejší balet sveta Labutie jazero!"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 10. júla 2024 11:11
Royal London Ballet príde po prvýkrát na Slovensko a predvedie najslávnejší balet sveta Labutie jazero Foto: JVS Group
Svetoznámy balet v podaní prestížneho baletného súboru! Royal London Ballet predvedie po prvýkrát na Slovensku majstrovské baletné predstavenie Labutie jazero a vy môžete byť pri tom. 25. novembra 2024 v Peugeot Aréne Bratislava si nenechajte ujsť dojemný príbeh o vernej láske a skvelé baletné výkony sólistov Royal London Ballet. Slávne Pas de deux, ktoré sa stalo ikonou klasického baletu, vám navodí doslova zimomriavkový kultúrny zážitok!

Foto: JVS GROUP

Royal London Ballet patrí k londýnskemu Opera House a spája ich dlhá spoločná história, ktorá sa začala písať v roku 1732. Prvé baletné predstavenie v Covent Garden – Opera House sa konalo v januári v roku 1734. Choreografiu baletu s názvom Pygmalion pripisujú francúzskej tanečnici, baletke a choreografke Márii Sallé, ktorá bola na svoju dobu výnimočná žena. V Londýne jej predstavenie sprevádzal škandál. Tancovala totiž len v antickom rúchu a s rozpustenými vlasmi, čo bolo v čase krinolín absolútne poburujúce. Ale práve týmto spôsobom strhla pozornosť publika k baletu, ktorý bol dovtedy výhradne francúzskou záležitosťou. Baletné predstavenia tak začali v Covent Garden dostávať stále väčší priestor a čoskoro sa baletných choreografií okrem Francúzov ujali aj Angličania.

Royal Ballet patrí medzi mojich troch európskych favoritov. Veľmi sa mi páči repertoár divadla a skvelé výkony všetkých členov súboru. Každú sezónu prinášajú kvalitný súčasný aj klasický repertoár. Rada sledujem ich videá zo skúšok a z tréningov. Je to pre mňa veľmi inšpiratívne,“ konštatuje tanečníčka a pedagogička klasického tanca Riverpark Dance School Mgr. art. Barbora Murínová.

Foto: JVS GROUP

Prvé predstavenie Labutieho jazera v Londýne predviedol v roku 1911 hosťujúci baletný súbor Ballet Russes, ktorý na svojom turné ohromil celú Európu, vrátane Londýna. Kompletné anglické naštudovanie Labutieho jazera uviedli v Royal London Ballet v roku 1934 a dvojúlohu Odetty a Odylie vtedy tancovala britská primabalerína Alicia Marková, ktorá svoje tanečné skúsenosti čerpala práve zo spoluprác s Ballet Russes.
„Labutie jazero vnímam z dvoch pohľadov. Ako divák, keď si vychutnávam hudbu a úžasnú choreografiu. Toto klasické dielo som videla veľmi veľakrát v mnohých prevedeniach a rôznych choreografiách, ale vždy si ho pozriem ešte raz. A ako tanečnica, keď som ešte tancovala v balete SND. Je to jedno z najťažších predstavení pre dámsky zbor. Vyžaduje si absolútnu koncentráciu a kvalitnú techniku na špičkách,“ vysvetľuje Mgr. art. Barbora Murínová.

Labutie jazero od P. I. Čajkovského je najznámejším baletným dielom na svete. Javisko plné ladných baletiek – labutí, ktoré sa vznášajú na špičkách nad hladinou si zamilujú nielen baletní nadšenci, ale aj bežné publikum. Predstavenie je svojou rozprávkovou atmosférou a melodickou hudbou vhodné aj pre staršie deti. Romantický príbeh princa Siegfrieda a krásnej princeznej Odetty, zakliatej do podoby labute, predstavuje základný kameň klasickej baletnej školy a už takmer 150 rokov patrí k najúspešnejším titulom svetových baletných scén.

Foto: JVS GROUP

„Ešte sa mi nepodarilo vidieť Royal Ballet naživo v Londýne, aj keď okolo divadla som šla a aj sa odfotila. Takže sa nesmierne teším, že prídu do Bratislavy a konečne ich uvidím naživo,“ teší sa na predstavenie Mgr. art. Barbora Murínová z RDS Art Group.

Nádhernú choreografiu, ktorá balet preslávila, spoločne pripravili svetoznámi tanečníci a choreografovia Marius Petipa a Lev Ivanov. Ich choreografia využíva súhru celého baletného súboru a zároveň stavia hlavnú baletku – primabalerínu v roli Odetty a Odylie do stredu pozornosti. Slávne Pas de deux v druhom dejstve, kedy sa princ zamiluje do Odetty, sa stalo ikonou klasického baletu. A práve túto klasickú choreografiu naštudoval Royal London Ballet a počas turné ju predvedie aj na Slovensku. Nenechajte si ujsť nezabudnuteľný zážitok 25. novembra 2024 o 19:00 v Peugeot Aréna Bratislava.
Usporiadateľom je spoločnosť JVS Group.
Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal tu https://www.ticketportal.sk/event/ROYAL-LONDON-BALLET-Labutie-jazero

Komentáre