Hudba a film

Richard Müller sa predstavuje ako fotograf na vlastnej výstave

"Fotografie reprezentujú Richardov pohľad na svet prostredníctvom objektívu fotoaparátu, či už na osoby jemu blízke alebo prostredie, v ktorom sa ocitol a rád ho pozoruje."

TASR, 13. mája 2022 13:28
Vernisáž výstavy fotografií Richarda Müllera moderovala Adela Vinczeová. Foto: Archív Richarda Müllera

Jedna z najvýraznejších osobností česko-slovenskej hudobnej scény, spevák Richard Müller, oslávil vlani svoje okrúhle jubileum. Ani v siedmej dekáde jeho života však nepoľavujú aktivity spojené s jeho tvorbou – a to nielen hudobnou. Tentoraz pripomenie jej fotografickú časť - prostredníctvom predajnej výstavy s názvom Okamihy v Galérii Slovenskej výtvarnej únie, legendárnej „Umelke“, a potrvá do 29. mája.

Kurátor Marián Pauer vybral z jeho druhej knihy fotografií Enter, ktorú vo veľkorysom prevedení a vo formáte svojimi rozmermi rovnajúcimi sa vinylovej LP platni vydal v roku 2010 Slovart, celkovo 35 ukážok. Reprezentujú Richardove pohľady na svet prostredníctvom objektívu fotoaparátu či už na osoby jemu blízke alebo prostredie, v ktorom sa ocitol a rád ho pozoruje.

Marián Pauer v katalógovom príhovore okrem iného uvádza: „Müllerove fotografie sú harmonicky vyváženými kompozíciami, imponujú odvahou snímať priamym ťahom trebárs aj pri fotení v krajine krivých zrkadiel. Presvedčivo smeruje k jadru zobrazovanej situácie, svoj názor však nevnucuje, divákovi ponecháva voľnosť rozhodovať sa, čo akceptovať, a čo nie. Spontánne sa zmocňuje zdanlivo neuchopiteľného, prozaické námety povyšuje na poéziu. Snímky Richarda Müllera evokujú melódie jeho piesní. Nemusíte byť stúpencom jeho štýlu, jeho smerovania, a predsa vás oslovia. Z reality si totiž tvorí svoj vlastný svet. A keďže ho stavia na pravdivých základoch, hodno mu uveriť.“

Richard Müller, na margo svojej periodicky sa vracajúcej záľube vo fotení čímkoľvek čo má poruke, lakonicky hovorí: „Každá fotografia je otázkou okamihu a presne tak sme pomenovali aj túto výstavu“. Vernisáž, ktorú moderovala Adela Vinczeová, sa uskutočnila 12. mája v podvečerných hodinách za účasti mnohých osobností kultúrneho a spoločenského života. Fotografie vznikli s podporou Nadácie SPP.

Ruka v ruke s fotografickou však neustáva ani hudobná časť Müllerových aktivít. V ostatných mesiacoch sa jeho fanúšikovia mohli potešiť z exkluzívnych vinylových reedícií troch výnimočných položiek v jeho diskografii: PPF – jediný album improvizačného superskupinového projektu Po p**i front, spoločný album s Milanom Lasicom produkovaný Oskarom Rózsom so vzájomne vymenenými skladbami Jara Filipa a najnovšie aj Baal, kultový soundtrack k divadelnému naštudovaniu hry Bertolda Brechta s textami Kamila Peteraja nahraný spoločne s Andrejom Šebanom.

Od 14. mája sa rozbehne ‘22 Tour, ktorá má viac ako 30 zastávok rovnomerne na Slovensku aj v Českej republike. Odštartuje ho v ČR a v druhej polovici júla sa dominantne presunie na Slovensko. Jeho najvýchodnejšou položkou bude mesto známe aj Múzeom Andyho Warhola – Medzilaborce. Popri notoricky známych a divácky vždy vyžadovaných zľudovelých hitov sa do koncertného setlistu dostanú aj doteraz málo hrané chuťovky.

A aby toho nebolo dosť, v súčasnosti dokončuje Richard Müller svoj nový album, na ktorý sa jeho fanúšikovia môžu tešiť na jeseň. Bude primárne obsahovať skladby Ondřeja Gregora Brzobohatého na texty Petra Uličného a jeho producentom bude Jan P. Muchow.

Komentáre