Hudba a film

Netradičný remix Richarda Müllera: Tlaková níž po novom znie takto

"Na elektronické úpravy skladieb nie sme u tohto speváka zvyknutí. Ale prečo nie?"

Veronika Rosputinská, 14. januára 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván


Richard Müller patrí medzi najpopulárnejších slovenských spevákov, o tom niet pochýb. Mnohé z jeho skladieb už „zľudoveli“, dokážeme si ich bez problémov pospevovať a nechýbajú na žiadnej dobrej party, kde nás privádzajú do varu. Viete si ale predstaviť elektronickú verziu niektorej z jeho piesní?

Producent Godot, vlastným menom Daniel Bútor, si to predstaviť vedel a tak je na svete remix hitu Tlaková níž. „Mám rád tvorbu Richarda Müllera, pretože je nadčasová. Tak som si asi tak pred rokom popočúval staršie veci a skladba Tlaková níž ma hneď oslovila. Sedela mi témou, tempom a aj odlišnosťou od skladieb, ktoré som v tom čase tvoril alebo prerábal,“ prezradil producent Godot.

Nebolo to jednoduché


Pre multižánrového producenta z Bratislavy, ktorý sa odmieta „škatuľkovať“, bola Müllerova Tlaková níž poriadnou výzvou, keďže skladba bola dostupná len z dvadsať rokov starej mp3. „Skladbu som si nasekal na viacero častí, vybral som začiatok, pridal bicie, moderné syntezátorové nástroje do refrénu. Potom prišla tá tvrdšia dubstepová časť, kde som chcel tú takzvanú tlakovú níž dostať ľuďom do hlavy. Neskôr nasleduje aj druhá dubstepová časť, ktorou som chcel song vystupňovať na maximum,“ objasňuje Godot.



Nadšenie z producentovho nápadu neskrýval ani samotný spevák, ktorý si cení, že jeho tvorbu poznajú aj mladí ľudia, ktorí žijú v úplne inom svete ako on. „Páči sa mi a mám z toho veľkú radosť. Som zvedavý, ako to ocenia poslucháči,“ prezradil trojnásobný slovenský zlatý Slávik.

Nám v redakcii sa netradičná verzia Richarda Müllera zapáčila, je iná, má potenciál osloviť mladé publikum, ktoré možno Richardovu tvorbu pozná menej, ako o čosi staršia generácia. Čo na tento remix vravíte vy?

Komentáre