Hudba a film

Rešpektovaný a oceňovaný herec Robert Roth má 50 rokov

"Jeho hlas je tiež dlhodobo súčasťou vysielania Slovenského rozhlasu."

TASR, 28. októbra 2022 11:14
Robert Roth, archívne foto Foto: TASR - Michal Svítok

Má osobitý prejav, nesporný herecký talent a k stvárneniu náročných postáv mu dopomáhajú výrazné črty či hlboký hlas. Venuje sa aj spevu a v posledných dvoch rokoch prepožičal svoj hlas pri predčítavaní klasických, ale aj nových slovenských autorských rozprávok. Dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) oslávi v piatok 28. októbra 50 rokov.

Robert (Robo) Roth sa narodil 28. októbra 1972 v Bratislave. Hereckú prácu okúsil ako chlapec v Detskej rozhlasovej dramatickej družine a na doskách SND stál tiež ako dieťa v hrách Lov na kačice, Napoleon, Richard III.

Vyštudoval hudobno–dramatický odbor na Konzervatóriu v Bratislave. Po skončení štúdia pôsobil v roku 1993 Divadle Jána Palárika v Trnave. V rokoch 1993 - 1996 účinkoval v Divadle Nová scéna v Bratislave a v rokoch 1996 - 1997 v Bábkovom divadle v Žiline. Od roku 1994 patril k stálym hosťom v Slovenskom národnom divadle, kde je od roku 2000 členom činohry. Pravidelne sa však objavuje aj v projektoch mimo domovského divadla.
Na snímke herec Robo Roth číta úryvok z knihy vo vládnom salóniku na Hlavnej stanici počas podujatia Noc literatúry 2018 v Bratislave 16. mája 2018. Foto: TASR Dano Veselský

Svoje výrazné črty a osobitý herecký prejav dokázal zakomponovať aj do takých náročných divadelných úloh, akými sú Faust, Hamlet či Ivanov. Nielen vystupovaním, vizuálnym prejavom, ale aj životnou filozofiou je vnímaný ako rebel a nekonzervatívny člen Činohry SND, kde upútal pozornosť napríklad v hre Tango Sławomira Mrożeka, alebo dielach Williama Shakespeara.

Jeho originálny herecký prejav využili aj filmoví tvorcovia. Zahral si vo filmoch Anjel milosrdenstva (1993), Ženy môjho muža (2009), Bratislavafilm (2009), Tigre v meste (2012), Zázrak (2013), Nina (2017), Dôverný nepriateľ (2018) či Voda, čo ma drží nad vodou (2019).

V roku 2008 vydal debutový album Klamanie telom, na ktorom je 11 piesní v šansónovom duchu nadväzujúcom aj na hudobný odkaz Deža Ursíniho a Jara Filipa.

Jeho hlas je dlhodobo súčasťou vysielania Slovenského rozhlasu. Načítal napríklad román Michala Hvoreckého Eskorta, ktorý je prvou slovenskou audioknihou vo formáte MP3 s dĺžkou trvania deväť hodín. Od marca 2020 načítal tiež viacero diel Pavla Dobšinského a Hansa Christiana Andersena v cykle podcastových rozprávok, ku ktorým pribudli aj nové slovenské autorské rozprávky.
Na snímke herec Robo Roth (vľavo) a spevák skupiny Para Tomáš Šedivý (Lasky) počas koncertu na 7. ročníku festivalu Grape v Piešťanoch 13. augusta 2016. Foto: TASR Martin Palkovič

Cenu za najlepší mužský herecký výkon na Kopřivnickej Kopřive dostal v roku 1997. Prestížnu divadelnú cenu DOSKY v kategórii najlepší mužský herecký výkon v inscenácii Williama Shakespeara Hamlet získal v roku 2008. Tou istou cenou ho ocenili aj v roku 2010 za postavu Hollého/Rotha v inscenácií HOLLYROTH, anebo Robert Roth spívá Jana Hollého mrzkoti a pomerkováňá.

Je tiež držiteľom Krištáľového krídla za rok 2010 v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie. V roku 2017 dostal cenu IGRIC za mužský herecký výkon - za stvárnenie postavy Otca vo filme Nina a o rok neskôr za tú istú rolu aj cenu Slnko v sieti za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.



Komentáre