Hudba a film

Rádio Devín odvysiela príbeh Mariána Vargu v novom cykle relácií

"Všetky epizódy hudobno-slovného cyklu Marián Varga 75 - Príbeh hudby sú vybudované z autentických textov, ktoré sprevádzali vydania jednotlivých albumov v čase ich vzniku."

TASR/Webmagazin.sk, 20. januára 2022 13:46
Marián Varga na archívnej snímke počas koncertu v Kežmarku 24. júna 2015. Foto: TASR Oliver Ondráš


Koncom januára uplynie 75 rokov od narodenia Mariána Vargu. Tvorbe fenomenálnej osobnosti slovenskej hudby venuje Rádio Devín 17-dielny cyklus relácií, ktorý sa začína v nedeľu 23. januára na poludnie. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Stanislav Čačko.

Ďalej priblížil, že hlavnou hrdinkou novej relácie je hudba zaznamenaná na pätnástich albumoch, ktorá bude znieť od nahrávky Zvoňte, zvonky z roku 1969 až po Labutie piesne z roku 1993. Nemenej dôležitou postavou v príbehu hudby je samotný Varga, ktorý ju spolu s kolegami vytvoril, či pretvoril do podoby, ktorá si podmanila niekoľko poslucháčskych generácií a zásadne ovplyvnila mladších hudobníkov.

Všetky epizódy hudobno-slovného cyklu Marián Varga 75 - Príbeh hudby sú vybudované z autentických textov, ktoré sprevádzali vydania jednotlivých albumov v čase ich vzniku, alebo sú spätnou reflexiou Vargovej tvorby od renomovaných hudobných publicistov a súčasníkov. "Sú to neraz unikátne informácie a doteraz málo známe súvislosti, a tak tento rozhlasový projekt prvý raz ponúka komplexný pohľad na vznik a prijatie jednotlivých albumov a ich rezonanciu," avizuje RTVS.

Dlhoroční priatelia spisovateľ Dušan Mitana (vľavo) a hudobník Marián Varga (vpravo) plánujú na jún cestu do Portugalska. Foto: TASR - archív


Na projekte spolupracovali autorka Jana Vargová, hudobný publicista Peter Uličný, herec Robo Roth, režisér Jaro Rozsíval, redaktorka Ivica Ruttkayová a zvukový majster Dušan Buchel. "Veľmi si vážim, že mi RTVS prejavila dôveru pri príprave tohto cyklu, v ktorom som sa na báze autentických dobových výpovedí pokúsila prerozprávať jeden vzrušujúci príbeh. Začal sa písať v roku 1967, keď jeho protagonista Marián Varga 'na chvíľu' odbehol od rozpísaného sláčikového kvarteta do bigbítu, aby v ňom zanechal nezmazateľnú stopu," hovorí Jana Vargová, manželka Vargu.

Režisér a hudobník Rozsíval sa pri tvorbe hudobno-publicistickej série potešil stretnutiu so starými známymi. "Vrátane Mariána, ktorý už, bohužiaľ, nie je medzi nami. Mal som tú česť hrať s ním v programe Paľa Hammela Dnes už viem," spomína a hodnotí aj spoluprácu s Uličným: "Napriek tomu, že už dávno nesedel pred moderátorským mikrofónom, vďaka osobnej známosti s Mariánom i poznaniu životného príbehu je jeho výpoveď osobná a autentická. Takisto Robo Roth, ktorý interpretuje všetky citácie osobností, kritikov a hudobníkov, sa s Mariánom osobne poznal a vie o jeho peripetiách. Séria je výnimočným rozhlasovým historickým dokumentom o autorovi a hudobníkovi, akých sme na Slovensku nemali a ani nemáme veľa."






Komentáre