Hudba a film

Pieseň Hallelujah má novú slovenskú verziu, text napísal Hevier

"Desať rokov starý text od Daniela Heviera naspieval k svetoznámemu hitu Robo Opatovský."

TASR, 18. apríla 2023 15:42
Na archívnej snímke Robo Opatovský. Foto: Archív Robo Opatovský

Pocta Cohenovi je novou skladbou Roba Opatovského. Speváka koncom minulého roka oslovil textár Daniel Hevier so slovenským textom na svetový megahit Hallelujah. "Textársky skvost pretavil spevák spoločne s Romanom Mečiarom do umeleckého diela, ktoré má iba tie základné ingrediencie a, podobne ako originál, vyvoláva silné emócie," približuje PR manažérka Andrea Čurná novinku, ktorá zaznie aj naživo počas najbližších aprílových koncertov v Nitre, Košiciach a Michalovciach.

"Tento text som napísal pred desiatimi rokmi. Čo bolo aj pre mňa neuveriteľné, keď som to zistil," hovorí textár a spisovateľ Daniel Hevier. "Po celý ten čas som hľadal vhodného interpreta, až kým som ho nenašiel v Robovi Opatovskom," dodal autor, ktorý nechcel robiť preklad pôvodného originálu. "Je to moja pocta tomu, ako vnímam Leonarda Cohena už od svojej mladosti. Je to príbehová pesnička. Nadčasová. Ukazuje silu umenia a hudby," konštatoval.
Daniel Heviel, foto z archívu. Foto: TASR - Dano Veselský

Podľa Opatovského ide o emočne nabitý a silný text. "Nie je tam žiaden balast. Nič navyše. Skrátka dokonalý text. A tak sme aj s Romanom Mečiarom pristupovali k jeho nahratiu. V nahrávke nie je nič navyše. Len gitara, basová gitara a spev," dodal spevák. Novinku predstaví aj naživo v rámci jarného turné v Nitre (22. 4.), Košiciach (28. 4.), Michalovciach (29. 4.), Novom Meste nad Váhom (12. 5.) a v Bratislave (1. 6.).

Príbeh skladby Hallelujah od Leonarda Cohena sa začal písať v roku 1974. Takmer desať rokov trvalo, kým bol Cohen spokojný s jednou z 180 verzií a nahral ju. Bolo pre neho veľkým nemilým prekvapením, keď ho vydavateľ odmietol. Skladbu sa podarilo spopularizovať až Johnovi Caleovi a neskôr Jeffovi Buckleymu. "V roku 1994, keď Cohen končil svoj pobyt v budhistickom chráme v Kalifornii, sa dozvedel, že Dreamworks chcú použiť jeho skladbu v animovanom filme Shrek. Tento film vdýchol skladbe doslova nový život a viedla k mnohým coverom," dodáva Čurná.



Komentáre