Hudba a film

Peter Zajaček z kapely Medial Banana vydáva debutový album

"Novinka Nemám sa s kým hrať obsahuje 11 skladieb, v ktorých autor spoločne s hosťami prezentuje rôzne prístupy ku gitarovej hre, kompozícii a samotnej improvizácii."

TASR/Webmagazin.sk, 28. augusta 2020 13:08
Foto: Facebook Peter Zajaček

Mladý slovenský hudobník Peter Zajaček, ktorého fanúšikovia domácej hudobnej scény poznajú ako člena reggae kapely Medial Banana, vydáva svoj debutový sólo album. Novinka Nemám sa s kým hrať obsahuje 11 skladieb, v ktorých autor spoločne s hosťami prezentuje rôzne prístupy ku gitarovej hre, kompozícii a samotnej improvizácii. TASR o tom informovala PR manažérka Daniela Grečnerová.

Názov albumu vystihuje autorovu povahu a jeho hudobnú realitu, nenaznačuje však namyslenosť. "Nie vždy sa viem zaradiť medzi skupinu muzikantov. Niektorým sa nedokážem vyrovnať zručnosťou a umom, iným zase egom - našťastie," priznal Zajaček. Dodal, že jeho komplikovaná povaha si ťažko hľadá priateľov na hudbu. "Často sa stretávam s ležérnym prístupom k hudbe, ktorý mi nesedí. V takom prípade sa hudobník často cíti najkomfortnejšie sám, lebo nikto ho nepochopí lepšie ako on sám. Niekedy je menej viac," vysvetlil.
Peter Zajaček je prvým členom kapely Medial Banana, ktorý vydáva sólový album. Foto: Gaspo Photografy

Zajaček je prvým členom kapely Medial Banana, ktorý vydáva sólový album. Jeho vydanie považuje za splnený sen. "Vždy som si predstavoval, že budem fungovať aj pod svojím menom. Inštrumentálne i kompozične, aj keď je to v dnešnej dobe náročné," povedal. Album vyvíjal síce dlho, ale prirodzene. Zajaček si podľa vlastných slov stojí za každým tónom, aj keď by s odstupom času možno vedel niektoré veci nahrať aj lepšie. "Čaro okamihu má však často väčšiu hodnotu ako vyšperkovaná dokonalosť," vysvetľuje. Hudobník niektoré predpripravené skladby nahradil nápadmi vytvorenými niekoľko dní pred nahrávaním, niekoľko skladieb dokonca vzniklo aj priamo v štúdiu. K inšpirácii pomohol aj čas strávený v karanténe. Väčšina skladieb má však podľa autora pôvod v dlhoročných hudobných nápadoch.

Album nahrávali z veľkej časti v Štúdiu SMT v Bernolákove, ale aj v štúdiu Loft v Bratislave. Počas 11 skladieb sa predstaví viacero hostí - formácia Michal Fedor - Roland Kanik - Michal Šelep, Petrova dlhoročná spolupracovníčka Katarína Ščevlíková, bubeník David Juraj Raši, hrou na trúbke doplnil tri skladby Michal Cálik. Na albume sa predstaví aj Petrov brat - bubeník Anton Zajaček, na kontrabase Denis Pagáč, na basgitare Martin Kapustník, ale aj violončelistka Katarína Kozelková.

Komentáre