Hudba a film

Patrónmi festivalu Dotyky a spojenia sú E. Pavlíková a Ľ. Vajdička

"Festival Dotyky a spojenia je najväčšou prehliadkou inscenácií uplynulej divadelnej sezóny na Slovensku. "

TASR, 23. mája 2023 11:37
Na archívnej snímke herečka Eva Pavlíková. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Patrónmi divadelného festivalu Dotyky a spojenia, ktorý sa skutoční od 19. do 24. júna v Martine, sú herečka Eva Pavlíková a režisér Ľubomír Vajdička. TASR o tom za organizátorov informovala Zuzana Palenčíková.

Výberový nesúťažný festival podľa nej ponúkne 30 inscenácií z 25 divadiel zo 14 slovenských a českých miest.
"V Hlavnom programe 11 predstavení, v programe Pre mladé publikum päť predstavení, v programe Junior šesť predstavení, 22 rôznych diskusií o divadle, šesť koncertov, jednu výstavu, dva workshopy a päť tvorivých dielní pre deti," doplnila.

"Konfrontácia divadiel, stretnutie divadelníkov a oslava divadla v takejto forme festivalu je nielen dôležitá, ale potrebná. Ešte stále je festivalov málo. Veľmi si cením, že Dotyky a spojenia fungujú už toľko rokov," podotkla Pavlíková v súvislosti s dôležitosťou festivalu pre život divadla a divadelníctva na Slovensku.

Podľa Vajdičku je na martinskom festivale dôležité, že je otvorený. "Ponúka veľa podujatí vonku, s úplne voľným vstupom. Je tak skutočne určený pre divákov, pre občanov. Lebo divadlo vždy hrešilo tým, že sa stávalo aristokratickou, uzavretou inštitúciou. Aj tým, ktorí sa usilovali o divadlo pre ľud, to vždy vyšlo tak, že sa z toho stala exkluzívna záležitosť. Je dobré, že v Martine sa divadlo otvára ľuďom," dodal.

Festival Dotyky a spojenia je najväčšou prehliadkou inscenácií uplynulej divadelnej sezóny na Slovensku. Hlavným organizátorom festivalu je Slovenské komorné divadlo Martin. Festival podporil Fond LITA a z verejných zdrojov Fond na podporu umenia - hlavný partner festivalu.

Komentáre