Hudba a film

Nie, nie: snímka, ktorá napína, desí i baví

"Malá konská farma uprostred kalifornskej púšte, na nej dvaja súrodenci, zažívajúci veci, nad ktorými by ste len neveriacky krútili hlavami a hovorili „Nie, nie“. Majster hororových prekvapení a držiteľ Oscara za film Uteč, Jordan Peele, nakrútil ďalší film, ktorý vás určite prekvapí, šokuje a vydesí. V kinách si ho môžete pozrieť od 18. augusta."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 15. augusta 2022 14:02
Nie, nie Foto: CinemArt
Tento deň by bol ako každý iný, keby sa na oblohe neobjavilo "niečo", čo zabilo otca súrodencov Haywoodovcov. Bolo to UFO? Alebo existuje racionálnejšie vysvetlenie? Nikto nič nevie. Isté je len to, že všetko, čo sa deje okolo malej konskej farmy, kde žijú OJ (Daniel Kaluuya) a Emerald (Keke Palmer), je čoraz znepokojujúcejšie a naberá na obrátkach. Zatiaľ čo oči senzáciechtivých amatérskych ufológov a záhadológov sa upierajú k oblohe v snahe zachytiť aspoň na chvíľu kúsok lietajúceho taniera, oči Haywoodovcov sa upierajú k zemi. Nemôžu predsa uniesť toho, kto sa na nich nepozerá. Alebo toto pravidlo neplatí?



Tí, ktorí poznajú tvorbu Jordana Peeleho, vedia, že je majstrom v porušovaní nepísaných pravidiel a režisérom, ktorý diváka rád vyvedie z omylu, a potom ho nezabudnuteľne šokuje. Podarilo sa mu to v horore Uteč, pri ktorom získal Oscara za scenár, a v nemenej vydarenom horore My.



Ako všetky Peeleho filmy, aj Nie, nie sa ponára do hlbších tém a myšlienok, pričom napína, desí a baví. Film je zároveň samotným predstavením a skúmaním toho, ako predstavenie formuje našu kultúru a naše predstavy o sebe samých. Keď sa ústredné postavy filmu stretnú s nevysvetliteľným javom na oblohe v okolí ranča Haywood, každého z nich z rôznych dôvodov a rôznymi spôsobmi priťahuje snaha zdokumentovať túto anomáliu. "DNA filmu obsahuje veľkú otázku o ľudskej závislosti od pozornosti," hovorí Peele, "A čo sa stane, keď sa do toho zapletú peniaze, je to, že dochádza k masívnemu zneužívaniu toho, čo by malo byť čisté a prirodzené.”



Pôvodný názov filmu vlastne túto tému explicitne vyjadril. "Názov, o ktorom Jordan pôvodne uvažo-val, bol 'Malí zelení mužíčkovia', takže už od prvých rozhovorov sa tu prelínala myšlienka honby za slávou a bohatstvom a snaha o zdokumentovanie existencie života mimo Zeme," hovorí Cooper, "Dvojitý význam 'Malých zelených mužíčkov' bol spôsob, akým sa dalo hovoriť o dolárových ban-kovkách, ako aj o mimozemšťanoch a neznámom.”



Nie, nie tiež skúma a kritizuje filmovú tvorbu a filmový priemysel ako taký. "Chcel som navrhnúť niečo, čo by kritizovalo to, čo robíme a zároveň si našu prácu uctil" hovorí Peele. Odhaľuje životy kvalifikovaných umelcov v zákulisí (v priemyselnej reči známych ako "under-the-line" štáb) - krotite-ľov zvierat, kameramanov, technologických expertov - ktorí vytvárajú nezmazateľné obrazy, ktoré vidíme na plátne, ale samotných autorov nikdy nevidíme. A osvetľuje realitu vyradených hercov, najmä detských hercov, ktorých priemysel opustí, keď prestanú byť cenným majetkom. “Nie, nie je film o snahe byť videný a zároveň - povedané miléniovým výrazom - 'Pics or it never happened' (Čo nie je zdokumentované, neexistuje)," hovorí Cooper, "Film satiež venuje existenciálnej kríze človeka pod čiarou v dichotómii Hollywoodu - v podstate byť viditeľný alebo neviditeľný - a zároveň byť ne-oddeliteľnou súčasťou a spoluvinníkom pri vytváraní predstavenia na plátne."

Snímku Nie, nie prináša do kín distribučná spoločnosť CinemArt SK už 18. augusta.

NIE, NIE
/ NOPE /
PREMIÉRA: 18. 8. 2022
RÉŽIA: Jordan Peele
SCENÁR: Jordan Peele
KAMERA: Hoyte Van Hoytema
HUDBA: Michael Abels
HRAJÚ: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Steven Yeun, Michael Wincott, Brandon Perea
ŽÁNER: horor
ZEM VZNIKU: USA
ROK VÝROBY: 2022
ŠTÚDIO: UIP - Universal
FORMÁT: 2D DCP
JAZYKOVÁ VERZIA: anglicky so slovenskými titulkami
PRÍSTUPNOSŤ: nevhodné pre vekovú skupinu maloletých do 15 rokov

Komentáre