Hudba a film

Na Pohode opäť vystúpia umelci z Ukrajiny, vráti sa aj Zapaska

"Na letisko Trenčín sa vráti aj projekt Dakh Daughters. Zoskupenie experimentuje s folkom v hudbe aj speve, spievajú v rôznych ukrajinských dialektoch."

TASR, 19. februára 2023 9:25
Na archívnej snímke pohľad na festivalový areál počas večera letného festivalu Pohoda. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pohoda 2023 zverejnila mená ďalších umelcov, ktorí vystúpia v júli na trenčianskom letisku. "Opäť prinesie dôraz na umelcov a umelkyne z Ukrajiny, ktorá už rok hrdo vzdoruje ruskej agresii. Prehlbujeme tiež spoluprácu s organizáciou Music Saves Ukraine," informovali v piatok organizátori festivalu, na ktorý sa vracajú projekty Dakh Daughters a Zapaska, premiérovo sa predstavia Kurs Valüt, Ragapop a UA TRIBAL.

Predstaviteľ ukrajinskej nezávislej scény, indiefolkové duo Zapaska sa na Pohodu vráti po ôsmich rokoch. Známe je aj slovenskému publiku vďaka dvom albumom, ktoré vydalo vo vydavateľstve Slnko Records. "Keď sme organizovali Koncert pre Ukrajinu, Zapaska nemohla hrať, lebo Pavlo z kapely musel narukovať brániť svoju krajinu. Sme radi, že skupina opäť hrá a predstaví sa aj na Pohode – veď Slovensko je pre Zapasku druhým domovom," uviedol šéf festivalu Michal Kaščák.

Na letisko Trenčín sa vráti aj projekt Dakh Daughters. Zoskupenie experimentuje s folkom v hudbe aj speve, spievajú v rôznych ukrajinských dialektoch. "Dve členky z Dakh Daughters sa predstavia v parádnej kapele Ragapop. Návštevníci sa môžu tešiť na kombináciu post-punku, lo-fi elektroniky, herectva a performance. Ich prvé EP Siasya bolo na Ukrajine ocenené kritikou,“ avizuje festival.

Jeho návštevníkov príde roztancovať elektronické duo Kurs Valüt, hrajúce žáner EBM (Electronic body music) s prímesou electra, synth-popu a italo disca. "Tento mix štýlov sa vďaka nim označuje aj ako dnipropop, keďže duo pochádza z mesta Dnipro. Producent a DJ The Lazy Jesus zase predstaví svoj nový hudobno-vizuálny projekt s názvom UA TRIBAL," avizuje Pohoda umelca, ktorý sa v tanečných setoch zameriava hlavne na kombináciu etno hudby nielen z Ukrajiny, ale aj rôznych kútov sveta.

Vystúpi aj ukrajinská speváčka, skladateľka a herečka Alina Pasha, ktorá bola vôbec prvou potvrdenou interpretkou Pohody 2023. Jej hudba naráža na prvky R'n'B a hip-hopu a prelína ich s prvkami karpatských etník. Slovenské publikum ju mohlo spoznať na Koncerte pre všímavých, ktorý sa konal pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie.






Komentáre