Hudba a film

Na MFHF v Poprade získal hlavnú cenu Pavol Barabáš

"Festival bol spojený s oslavou významného výročia. V júli uplynulo 50 rokov od momentu, kedy sa slovenským horolezcom prvý raz podarilo stáť na vrchole osemtisícovky. "

TASR, 20. októbra 2021 7:55
Ceny Grand Prix na MFHF v Poprade. Foto: MFHF Poprad

Druhý októbrový týždeň patril Medzinárodnému festivalu horských filmov. Milovníci hôr a filmovej tvorby sa po ročnej pauze stretli pod Vysokými Tatrami, kde si na veľkom plátne vychutnali to najlepšie z horskej kinematografie a pútavé, inšpiratívne besedy so známymi osobnosťami.

Filmy sa premietali na piatich miestach v troch podtatranských mestách: v Poprade, Kežmarku a Spišskej Novej Vsi. Tento rok sa prvý raz premietalo zároveň naživo, aj online.

„Nesmierne sa tešíme, že tento rok sme sa mohli stretnúť osobne, spoločne zažiť pravú festivalovú atmosféru. Hoci sme sa museli držať prísnych opatrení, festival sme si užili a veríme, že taktiež aj všetci návštevníci,“ povedala riaditeľka festivalu Mária Hámor.

Nechýbali jedinečné zábery hôr, zachytenie života ľudí v horských dedinách, neskutočné športové a lezecké výkony, extrémne zjazdy z vrcholov a mnoho ďalších atraktívnych motívov, ktoré diváci mali šancu vnímať vďaka invenčnému oku filmárov.
Beseda s režisérom Pavlom Barabášom a horolezeckou legendou Zoltánom Demjánom. Foto: MFHF Poprad

Do tohtoročnej festivalovej súťaže sa prepracovalo 44 filmov zo 17 krajín sveta, vrátane 8 slovenských titulov od začínajúcich, ako aj známych autorov. Hlavná premietacia sála sa do posledného miesta zaplnila divákmi počas premiéry najnovšieho filmu Pavla Barabáša Dhaulágirí je môj Everest, ktorá bola spojená s uvedením a diskusiou s hlavným protagonistom – Zoltánom Demjánom.

Festival bol spojený s oslavou významného výročia, ktoré zapísalo slovenských horolezcov medzi svetovú špičku. V júli uplynulo 50 rokov od momentu, kedy sa slovenským horolezcom prvý raz podarilo stáť na vrchole osemtisícovky. Ivan Fiala a Michal Orolin vyšli na obávanú Horu smrti – Nanga Parbat ako prví z „ost-bloku“. Sobotnej besedy sa zúčastnili štyria horolezci z pôvodnej 16-člennej zostavy, ktorá sa zapísala do histórie slovenského horolezectva: Ľudovít Záhoranský, Martin Mladoň, Ivan Urbanovič a Michal Orolin, jeden z dvojice, ktorá v roku 1971 dosiahla vrchol hory.

Hlavným hosťom festivalu bol Marek Mára Holeček, ktorý prijal pozvanie na besedu a uvedenie filmu o svojom najnovšom životnom dobrodružstve. Tento himalájista patrí v súčasnosti k najúspešnejším horolezcom z Čiech, je tiež držiteľom prestížneho ocenenia Piolet d´Or.

Súčasťou festivalovej ponuky boli aj dve fotografické výstavy – Krásy Tatier a Slovenského krasu, ktoré objektívom priblížil Milan Kapusta, v priestoroch nákupného centra Forum bola nainštalovaná výstava Čaro slovenských vodopádov, ktorej autorom je Vladimír Šifra, rodák spod Tatier.
Sobotnej besedy sa zúčastnili štyria horolezci z pôvodnej 16-člennej zostavy, ktorá sa zapísala do histórie slovenského horolezectva: Ľudovít Záhoranský, Martin Mladoň, Ivan Urbanovič a Michal Orolin, jeden z dvojice, ktorá v roku 1971 dosiahla vrchol hory. Foto: MFHF Poprad

Neľahkú úlohu vybrať spomedzi desiatok kvalitných filmov „ten naj“ mala trojčlenná medzinárodná porota v zložení: poľský himalájista a filmár Dariusz Załuski, český publicista, spisovateľ a snoubordista Boris Hlaváček a zo Slovenska Martin Kaňuch, redaktor edičného oddelenia Slovenského filmového ústavu a šéfredaktor polročníka Kino-Ikon. V nedeľu podvečer sa diváci dozvedeli ich verdikt, na ktorom sa jednohlasne zhodli. Udelili celkovo 11 cien – čestných uznaní a 6 ocenení v jednotlivých kategóriách (za najlepší športový výkon, horskú drámu, za najlepší krátky film...). Hlavnú cenu, ako aj hodnotnú cenu divákov si z popradského festivalu odniesol slovenský dokumentarista Pavol Barabáš s filmom Dhaulágirí je môj Everest, ktorý mal v Poprade úspešnú premiéru. Ocenenie si odniesol za umenie režiséra preniknúť do vnútra mimoriadnej osobnosti, ktorému extrémne situácie v horách ovplyvnili ďalší život.




Komentáre