Hudba a film

Na festivale v Benátkach bude mať premiéru film Petra Kerekesa

"Hlavnou postavou filmu Wishing on a Star je Luciana de Leoni d'Asparedo, ktorá žije so svojou dcérou, manželom a svokrou neďaleko benátskej lagúny. "

TASR, 24. júla 2024 10:15
Film režiséra Petra Kerekesa bude mať premiéru na festivale v Benátkach. Foto: Filmtopia


Medzinárodný filmový festival v Benátkach zaradil do súťažnej sekcie Orizzontinovú dokumentárnu komédiu režiséra a producenta Petra Kerekesa,Wishing on a Star. Uvedie ju v svetovej premiére. O ocenenie sa bude uchádzať spolu s ďalšími osemnástimi filmami. Festival sa bude v tomto roku konať od 28. augusta do 7. septembra.

Wishing on a Starje druhým dlhometrážnym filmom v réžii Petra Kerekesa, ktorý uvedie prestížny benátsky festival v svetovej premiére. V roku 2021 zaradildo súťažnej sekcieOrizzonti drámu Cenzorka. Peter Kerekes a Ivan Ostrochovskýsi za ňu z festivalu odniesli Cenu za najlepší scenár. Stalo sa tak po prvý raz v histórii modernej slovenskej kinematografie.

Hlavnou postavou filmu Wishing on a Star je Luciana de Leonid'Asparedo,ktorá žije so svojou dcérou, manželom a svokrou neďaleko benátskej lagúny. Režisér a producent Peter Kerekes ju so svojim štábom navštevoval sedem rokov.Luciana je expertkou na aktívnu astrológiu a vie, že ak niektochce zmeniť svoj osud, dokáže to. Je ale potrebné, aby v deň svojich narodenín vycestoval na miesto, na ktorom bude v tom čase ideálna konštelácia hviezd.Metóda je jednoduchá a efektívna.

wishing on a star trailer (1080p) from Peter Kerekes on Vimeo.


Film v piatich príbehoch sleduje Lucianu a osudy jej klientov, Giovanniho, dvojičiek Adriany a Giuliany, Alessandry, Valentiny a Barbary. Všetci hľadajú nový život, lásku, vášeň, naplnenie túžob alebo pátrajú po odpovediach na otázky, ktoré im doposiaľ nikto nedal. Po rozhovore s Lucianou sa dozvedajú súradnice miest, na ktorých sa majú opäť narodiť. Svoj narodeninový deň by mali osláviť na Aljaške, Taiwane, Ostrove Cres v Chorvátsku, v Libanone alebo vBrazílii.

Dôležitou a výraznou súčasťou filmu Wishing on a Star je humor, za ktorým sa skrýva jemná a empatická myšlienka obyčajnej ľudskej potreby, túžby nájsť zmysel vo vesmíre vyplnenom nekonečným chaosom. Ako hovorí Luciana, „Láska sa môže skrývať za prvým rohom.“

Wishing on a Star bude mať slovenskú premiéru 26. septembra 2024 a do našich kín ho prinesie spoločnosť Filmtopia.



Komentáre