Hudba a film

Miro JAROŠ pre TABLET.TV: Detské pesničky píšem na počkanie

"Hosťom Radoslava Šeba v relácii Exkluzívne pre TABLET.TV bol spevák Miro Jaroš."

Tablet.TV, 2. decembra 2018 8:00
Miro Jaroš Foto: TABLET.TV
Nikde inde ako v Prahe som na koncertoch lepšiu atmosféru doposiaľ nezažil. Na Slovensku som už dosiahol strop. To, čo som zažil na svojom turné v Českej republike, ma veľmi milo šokovalo. Odpadol som. V relácii Exkluzívne pre TABLET.TV to uviedol spevák Miro Jaroš.

Miro Jaroš si čoskoro pripomenie piate výročie, čo pôsobí na hudobnej scéne najmä ako autor pre deti. „Za to, že som s projektom pre deti vôbec začal, za to vďačím svojej bývalej manažérke, ktorá ma v tom čase požiadala, aby som napísal skladbu pre deti. Urobil som pokus, napísal som skladbu o tom, ako si správne čistiť zuby. Skladba sa jej zapáčila, a tak som súhlasil, aby ju použila pre jeden detský projekt, avšak s tým, aby ma s pesničkou nespájala,“spomenul Jaroš.

Miro Jaroš patrí v súčasnosti medzi najžiadanejších slovenských autorov pre deti. Svedčí o tom aj záujem o jeho hudbu, predajnosť titulov, ale aj koncerty, ktoré má v rámci pripravovaného vianočného turné na Slovensku už v predstihu vypredané. „Pôvodne som ani nemal v pláne robiť niečo pre deti. Keď som sa ale do toho dostal, chcel som, aby bola moja vtedajšia tvorba pre dospelých odlíšená. Keď sme nakrúcali prvý hudobný videoklip k detskej skladbe, stylistke som vtedy povedal, že chcem sa obliecť tak, aby bolo všetkým jasné, že toto je niečo iné, než moja v tom čase štandardná tvorba. Stylistka tak priniesla žltú košeľu, červeného motýlika, modré nohavice a červené topánky. Vtedy som si povedal, že takto bude jasné, že to je niečo iné, niečo ako úlet. Páčilo sa mi to. Stylistka zavelila, a tak vznikol Miro Jaroš, ktorého deti dnes poznajú. Červeného motýlika dnes beriem ako takú moju súčasť a dnes ju už mám rád,“ povedal spevák.



Ako na TABLET.TV uviedol, tvorba pre deti je pre neho jednoduchšia, než tvorba pre dospelých. Spomenul tiež, že zatiaľ čo v prípade skladby pre dospelé publikum mu jej napísanie trvá niekedy dva mesiace aj viac, pri detskej tvorbe je to inak. „Detskú skladbu napíšem aj na počkanie. Za polhodinu je hotová. Napíšem, čo cítim. Ani sa nad tým niekedy dvakrát nezamyslím. Potom to nahrám v štúdiu a pokiaľ to má nejaký výchovný rozmer, tak sa z toho veľmi poteším. Nuž, a napokon sa z toho stávajú hity pre deti," dodal Jaroš.

Miro Jaroš sa snaží, aby väčšina jeho pesničiek pre deti mala aj výchovný rozmer. V začiatkoch spieval napríklad o potrebe umývania si rúk, ako aj o tom, ako sa správať na ceste. "Pri prvom albume sme vychytali všetky základné témy. Na druhom albume sme ich doplnili a, samozrejme, dodali sme aj ďalšie témy. Tieto témy sa znova chytili. Keď sme pripravovali tretí album, tak sme priniesli tému ako napríklad strašidlá, aby sa deti nebáli. Napísal som aj skladbu s názvom Balón, ktorú si aj rodičia chvália, pretože im napomáha pri výchove detí. Kým je múza, tak tvorím. Keď nebude, nič sa nestane. Teraz ľudia chcú to, čo robím, je aj múza, a tak v kariére prežívam v súčasnej dobe veľmi šťastné obdobie," konštatuje spevák.

Miro Jaroš aktuálne predstavuje novinky, ktorými sú vianočné DVD, ako aj svoju prvú vinylovú platňu. Okrem toho sa pripravuje aj na vianočné turné, ktoré začne v Českej republike. Prezradil aj to, ako a s kým bude tráviť vianočné sviatky.

Komentáre