Hudba a film

Mekyho sny a plány sa plnia aj rok po jeho náhlom odchode

"Oslava hudby a nedožitej sedemdesiatky Mira Žbirku vyvrcholila vypredanými Tribute koncertami. V pražskom Národnom múzeu pripravili na jeho počesť výstavu."

TASR, 31. októbra 2022 13:16
Záver z tribute koncertu k nedožitým 70. narodeninám Mekyho Žbirku. Foto: Jan Nožička


Koncertná pocta tvorbe a osobnosti československej hudby Mira Žbirku sa začala na konci septembra v Londýne a vyvrcholila dvoma vypredanými koncertami v “jeho” mestách, v Bratislave a v Prahe. Na obidvoch koncertoch vystúpili desiatky umelcov zo slovenskej i českej hudobnej scény.

V Bratislave divákov zaujali a veľmi potešili vystúpenia kolegov zo skupiny Modus. Janko Lehotský zahral a zaspieval svoj Veľký sen mora a Marika Gombitová za búrlivého potlesku zaspievala s Mekyho synom Davidom duet Nespáľme to krásne v nás. Zoznam účinkujúcich v bratislavskej NTC Aréne doplnili aj zástupkyne najmladšej generácie speváčok Karin Ann a Tamara Kramar. Početnú zostavu spevákov a hudobníkov v Prahe posilnili aj Bára Basiková, Lenka Filipová, Jana Kirschner, Michal Malátný zo skupiny Chinaski a Dan Bárta, ktorý excelentnou verziou skladby Mám rád pražský koncert dostal do finále.

Obidva vypredané koncerty ožili Mekyho hitmi, ktoré si aj v novom podaní spevákov, ktorí prijali nezištnú účasť na koncertoch, vyslúžili veľký potlesk a ovácie. Na pražskom koncerte po živej verzii úspešného singlia Nejsi sám si Katka a producent albumu Posledné veci David Žbirka prevzali od zástupcov Universal Music Zlate platne za predaj albumu v Českej aj Slovenskej republike.

V čase medzi bratislavským a pražským koncertom sa v Národnom múzeu v Prahe otvorila výstava Miro Žbirka - Roky a dni, ktorá na dvadsiatichôsmich paneloch zaznamenáva život a dielo úspešného speváka a skladateľa. Významnou súčasťou výstavy je audiovizuálna prezentácia, ktorá v podobe Silent disco dáva možnosť priamo na výstave si nerušene pozrieť a vypočuť tvorbu Mira Žbirku. Výstava bude v historickej budove Národného múzea na Václavskom námestí v Prahe otvorená až do 1.1.2023. Po tomto termíne sa presťahuje na Bratislavský hrad, kde bude prístupná od februára 2023.
Katka Žbirková a David Žbirka si od predstaviteľov vydavateľstva Universal music prebrali Zlaté platne za predaj albumu Posledné veci. Foto: Jan Nožička

“Chcem sa veľmi poďakovať všetkým, ktorí vystúpili a podieľali sa na Tribute koncertoch v Bratislave, Prahe, ale aj v Londýne. Veľká vďaka patrí aj tvorcom a realizátorom zaujímavo a netradične poňatej výstavy, ktorá vo mne, podobne ako koncerty, vyvolala množstvo príjemných spomienok. A samozrejme aj fanúšikom, ktorí vytvorili na koncertoch fantastickú atmosféru. Mekymu by sa určite páčilo, že má veľký plagát na budove múzea na Václaváku a bude ho mať aj na Bratislavskom hrade,” povedala o koncertoch a výstave Katka Žbirková.

V piatok 28.10.2022 si Katka za Mekyho pri príležitosti 104. výročia vzninku Československa prebrala na Pražskom hrade štátne vyznamenie prezidenta Českej rebubliky in memoriam.

V piatok 11.11.2022 dostane novú a pamätnú podobu už dobre známa “Mekyho lavička” v parku na Račianskom námestí v Bratislave. Spolu s pomníkom na Olšanskom cintoríne v Prahe tak bude dôstojným miestom spomienok na hudobnú legendu.

Pripomenúť si Mira Žbirku môžu fanúšikovia aj v limitovanej edícii pamätných listov v podobe bankoviek Miro Žbirka 70 a v rámci projektu Legacy NFT uzrela svetlo sveta prvá oficiálna NFT kolekcia legendy Mira Žbirku. Pod názvom MIRO 70 sa skrýva nielen virtuálna kartička v limitovanom počte, ale aj z rôzne výhody a zaujímavostí pre jej držiteľov.

Komentáre