Hudba a film

Laureátom Ceny Eugena Gindla je reportér Andrej Bán

"Cena Eugena Gindla je určená pre osobnosti, ktoré svojou celoživotnou prácou významne prispeli ku kultivácii reportáže ako publicistického i literárneho žánru."

TASR, 1. júna 2024 8:27
Fotograf a reportér Andrej Bán, archívna snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Centrum hlavného mesta je od piatka dejiskom Bratislavského knižného festivalu (BRaK). V predvečer podujatia prvýkrát organizátori udelili Cenu Eugena Gindla pomenovanú po významnom slovenskom reportérovi, publicistovi a scenáristovi. Ocenenie za celoživotné aktivity v tvorbe reportáží získal novinár a reportér Andrej Bán. TASR o tom informovala za organizátorov Soňa Uriková.

"Reportáž je správa človeka o človeku,"
povedal laureát počas svojej ďakovnej reči. Porota ocenila Bánovu schopnosť zamerať sa na osudy jednotlivcov v kontexte dejinných udalostí a jeho neúnavnú snahu prinášať autentické svedectvá z krízových oblastí po celom svete.

Porotu tento rok tvorili filmová dramaturgička, scenáristka, publicistka a vysokoškolská pedagogička Zuzana Gindl-Tatárová, novinárka a spisovateľka Zuzana Kepplová, prekladateľka Miroslava Vallová, šéfredaktor českého denníka Referendum Jakub Patočka a riaditeľ festivalu František Malík.

Samotné ocenenie s úlomkom meteoritu vytvoril umelecký teoretik, sochár a reštaurátor Jakub Huba.

Cena Eugena Gindla je určená pre osobnosti, ktoré svojou celoživotnou prácou významne prispeli ku kultivácii reportáže ako publicistického i literárneho žánru. Zakladateľom ceny je publicista Tomáš Hučko.

Bratislavský knižný festival potrvá do nedele 2. júna.




Komentáre