Hudba a film

Vychádza album nevydaných skečov legendárnej dvojice Lasica - Satinský

"Ich diela ako Soirée, Večery pre dvoch či Ktosi je za dverami sú považované za klasiku slovenského humoru a dodnes sú obľúbené u slovenského i českého publika."

TASR, 31. mája 2024 12:23
Na archívnej snímke Milan Lasica (vľavo) a Július Satinský. Foto: TASR Vladimír Benko

Album doposiaľ nevydaných skečov dvojice Lasica - Satinský pod názvom Milan Lasica a Július Satinský - Škola života / Kurs pro začátečníky, starší a pokročilé vychádza vo vydavateľstve Supraphon na CD-MP3 i digitálne v piatok 31. mája 2024. TASR informovala PR manažérka Adriana Nievelt.

V druhej polovici 90. rokov inicioval Jan Kolář, vtedajší vedúci redaktor Českého rozhlasu v redakcii zábavy, cyklus humorných improvizácií s Milanom Lasicom a Júliusom Satinským v duchu dávnych predscén dvojice V+W. Zmes rozmanitých tém, ako napríklad Ako sa správať v erotickom salóne, Republikán versus monarchista, Manželstvo ako ľudový zvyk, Nevýhody vysokého veku či Ako zaobchádzať s kreditkou a ako s mobilom priniesla odľahčené okamihy ľudského údelu, ktoré sú v podaní legendárnej dvojice i po rokoch stále neobyčajne zábavné.

Lasica a Satinský nahrali celkovo 36 dielov tohto rozhlasového cyklu. Vydavateľstvo Supraphon v spolupráci s Českým rozhlasom teraz vydáva 11 z nich, ktoré vznikli v roku 2001. Každý výstup je doplnený piesňou, ktorá s príbehom súvisí, pričom mnohé z nich naspieval Lasica osobne.

"Album Škola života v dĺžke vyše ôsmich hodín pripomína, aký svojbytný a vzácny bol humor Lasicu so Satinským. Vznikal totiž na vzájomnom počúvaní a intelektuálnej súhre, keď jeden nápad podnecoval druhý. A len ťažko sa dalo určiť, kto je nahrávač a kto gagman. Obe tieto úlohy sa v nahrávkach pravidelne striedajú a snáď len rozdiel temperamentov občas prezradí, že Satinský je rodený rozprávač a Lasica skôr lakonický komentátor," hovorí dramaturg vydavateľstva Supraphon Kolář.

Lasica (3. 2. 1940, Zvolen - 18. 7. 2021, Bratislava) bol humorista, dramatik, prozaik, textár, herec, režisér, moderátor a spevák. Spoločne s hercom, komikom, dramatikom, spisovateľom a autorom literatúry pre deti Satinským (20. 8. 1941, Bratislava - 29. 12. 2002, Bratislava) vytvorili najobľúbenejšiu komickú dvojicu svojej doby. Boli známi svojou schopnosťou improvizácie a intelektuálnej súhry. Ich diela ako Soirée, Večery pre dvoch či Ktosi je za dverami sú považované za klasiku slovenského humoru a dodnes sú obľúbené u slovenského i českého publika pre svoj osobitý vtip a nadčasovosť.




Komentáre