Hudba a film

Kultový Jááánošííík vychádza na obnovenej vinylovej reedícii

"V hlavných postavách Jánošíka a Uhorčíka tu účinkujú ikony vtedajšej zostavy divadelného súboru Stanislav Štepka a Milan Markovič."

TASR, 28. júna 2024 10:52
Na snímke divadelné predstavenie Jááánošííík. Foto: TASR - Michal Svítok

Jááánošííík je kultové divadelné predstavenie, ktorým potešilo svojich divákov legendárne Radošinské naivné divadlo (RND) v roku 1970. Opus vydal záznam tohto predstavenia prvýkrát v roku 1983. Teraz prichádza s jeho obnovenou reedíciou na vinylovej LP platni. TASR o tom informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

V hlavných postavách Jánošíka a Uhorčíka tu účinkujú ikony vtedajšej zostavy divadelného súboru Stanislav Štepka a Milan Markovič. "Táto nesmrteľná satira je ozdobou katalógu vydavateľstva OPUS, veď koniec-koncov Jááánošííík je najviac reprízovaný pôvodný titul v histórii slovenskej dramatickej literatúry," pripomína vydavateľ.

K reedícii sa vyjadril aj autor, zakladateľ a vedúca osobnosť RND Stanislav Štepka. "Na jeseň v roku 1982 v bratislavskej Mlynskej doline, vo vysokoškolskom klube UNI-klub, pred viac než nadšenými vysokoškolákmi zaznamenalo Radošinské naivné divadlo pre vydavateľstvo OPUS inscenáciu Jááánošííík, ktorú spolu s nahrávkou Človečiny vo forme dvoch LP platní vydal OPUS na jar 1983 v réžii autora, Eleny Matulayovej a v modernom výtvarnom spracovaní Svetozára Mydla," pripomína Štepka.

Potvrdil, že legendárna hra mala premiéru 14. novembra 1970 v Radošine s hudbou Milana Markoviča a počas troch uvedení v RND dosiahla do týchto dní rekordných 1106 javiskových repríz. "Jááánošííík vychádza opäť vo forme vinylovej LP platne pre všetkých, ktorí chcú pri gramofóne znovu zažiť pôvodnú zvukovú atmosféru radošinskej divadelnej legendy," dodal Štepka.








Komentáre