Hudba a film

Festival Dotyky a spojenia v Martine prinesie 33 inscenácií z 28 divad

"Tento rok poskytnú priestor aj na diskusie o menšinách v divadle. Počas troch dní budú hovoriť o divadle sociálne a zdravotne znevýhodnených skupín, divadle národnostných menšín aj o queer divadle."

TASR/Webmagazin.sk, 24. júna 2024 11:06
Na archívnej snímke herci Ján Kožuch a Tomáš Grega počas skúšky predstavenia Výkriky bez ozeny v martinskom divadle. Foto: TASR Erika Ďurčová


V Martine sa od pondelka začína 19. ročník festivalu Dotyky a spojenia, ktorý symbolicky uzatvára divadelnú sezónu 2023/2024. Do soboty (29. 6.) ponúkne 33 inscenácií z 28 divadiel zo siedmich slovenských miest. Za organizátorov o tom informovala Zuzana Palenčíková.

Dodala, že hrať sa bude v oboch divadelných sálach Slovenského komorného divadla, v obchodnom centre, školských triedach, na námestí, aj v Etnografickom múzeu Slovenského národného múzea. Slávnostné otvorenie festivalu sa bude konať v utorok (25. 6.) o 19.00 h v Národnom dome v Slovenskom komornom divadle Martin. Podujatie otvorí súbor Spišského divadla inscenáciou Šeptuchy v réžii Mariany Luteránovej. O 18.15 h v dvorane Národného domu sprístupnia výstavu Divadelného ústavu s názvom Majstrovské lekcie, ktorá je venovaná režisérovi Ľubomírovi Vajdičkovi.
Na snímke budova Slovenského komorného divadla v Martine. Foto: TASR Erika Ďurčová

Riaditeľ festivalu Tibor Kubička načrtol, že aktuálny ročník prinesie kvalitné inscenácie v hlavnom aj sprievodnom programe. Ponúkne tiež pracovný program - workshopy a diskusie. "Ostali sme verní rozšírenej programovej sekcii Junior, v rámci ktorej uvedieme za šesť dní sedem inscenácií. Nezabúdame na našich najmladších divákov a diváčky v ranných a popoludňajších predstaveniach. Divadelné námestie ožije každý večer hudbou či tancom, s divadelnými produkciami sa dostaneme dokonca do netradičných, obyčajne verejnosti skrytých priestorov," priblížil.

Tento rok poskytnú priestor aj na diskusie o menšinách v divadle. Počas troch dní budú hovoriť o divadle sociálne a zdravotne znevýhodnených skupín, divadle národnostných menšín aj o queer divadle. "Sme presvedčení, že rozmanitosť v kultúre a umení je dôležitá. Práve umenie v nás prebúdza citlivosť a empatiu. Túto schopnosť umenia chceme sprostredkovať aj počas 19. ročníka nášho festivalu," dodala programová riaditeľka festivalu Monika Michnová.







Komentáre