Hudba a film

Ku gotickým kostolom na Gemeri bude počas leta jazdiť mikrobus

"Sezónny mikrobus ku gotickým kostolom Štítnického okruhu má za cieľ prostredníctvom zabezpečených sprievodcovských služieb priblížiť verejnosti lokálnu históriu európskeho významu. "

TASR, 13. júla 2023 10:56
Na archívnej snímke evanjelický gotický kostol v Štítniku v okrese Rožňava. Foto: TASR - Branislav Caban

K štvorici gotických kostolov na Gemeri bude počas letných mesiacov premávať sezónny mikrobus. Turistická linka bude jazdiť vždy v sobotu a návštevníkov odvezie ku kostolu reformovanej cirkvi v Plešivci a evanjelickým kostolom v Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach. TASR o tom informovala krajská organizácia Košice Región Turizmus (KRT).

Sezónna linka z Plešivca odvezie návštevníkov k štyrom kostolom, ktoré sú súčasťou takzvaného Štítnického okruhu Gotickej cesty na Gemeri. Mikrobus s kapacitou pre 22 cestujúcich bude premávať každú sobotu od 15. júla do 26. augusta.

"Už viac ako rok sú vďaka Známke európskeho dedičstva verejnosti o čosi viac známe aj kostoly Štítnického okruhu. Vďaka podpore Košického samosprávneho kraja z grantového programu Terra Incognita sme v tomto roku zlepšili turistickú prístupnosť, vyškolili nových sprievodcov, a taktiež napomohli obnove vzácnych fresiek v kostole v Plešivci. Nové dopravné spojenie, ktoré práve spúšťame, tak návštevníkom fyzicky priblíži jedny z našich najvzácnejších pamiatok v Košickom kraji," uviedla výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková.

Mikrobus, ktorý záujemcov odvezie k štvorici gotických kostolov, bude z Plešivca odchádzať vždy o 8.40 h a po prehliadkach kostolov sa späť vráti o 13.00 h. Lístok v cene päť eur si bude možné zakúpiť priamo u vodiča. Turisti z Košíc môžu na presun na Gemer využiť ranný rýchlik, zabezpečená je aj nadväznosť pri spiatočnej ceste z Plešivca s odchodom vlaku o 13.36 h.

Sezónny mikrobus ku gotickým kostolom Štítnického okruhu má za cieľ prostredníctvom zabezpečených sprievodcovských služieb priblížiť verejnosti lokálnu históriu európskeho významu. "Gemer sa jasne stáva miestom, ktoré prestalo byť opomínané v cestovateľských plánoch Slovákov a dostáva sa aj do povedomia širšej verejnosti. Ponúka totiž niečo tajomné, čo pramení z jeho slávnej histórie a dnes sa odráža najmä v početných architektonických artefaktoch, ktoré sú pozostatkami jeho minulosti," dodal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.



Komentáre