Hudba a film

Krištáľové krídlo za rok 2022 pozná svojich laureátov

"Ocenenie v kategórii šport získal hokejista Zdeno Chára, ktorý pôsobil takmer štvrťstoročie v zámorskej NHL a dosiahol v nej historický rekord medzi všetkými obrancami. "

TASR, 5. marca 2023 10:32
Na snímke 26. ročník galavečera Krištáľového krídla za rok 2022 v Bratislave 4. marca 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2022 udelili v sobotu večer v priestoroch Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave slovenským osobnostiam z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry. O laureátoch v desiatich kategóriách a mimoriadnych oceneniach v 26. ročníku rozhodli odborné poroty a Veľká porota.

Prvou ocenenou bola v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie filmová a divadelná herečka Judit Pecháček (Bárdos), ktorá v roku 2022 zaujala vo filme Iva Trajkova Piargy.

V kategórii filantropia si ocenenie prevzala Eva Turáková, zriaďovateľka Špeciálnej základnej školy s materskou školou pre deti s autizmom v Prešove, ktorá vlani oslávila 15. výročie a ktorú v súčasnosti navštevuje 160 detí.
Na snímke ocenená v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie Judit Pecháček počas galavečera 26. ročníka Krištáľového krídla za rok 2022 v Bratislave 4. marca 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

V kategórii publicistika a literatúra sa držiteľom Krištáľového krídla stal glosátor, spisovateľ, prekladateľ i legendárny turistický sprievodca mestom Košice Milan Kolcun. Svoje znalosti z dejín Košíc prezentuje aj knižne v edícii Potulky mestom Košice. Upozornil na seba aj tolkšou Bez šepkára.

Ocenenie v kategórii hudba získali virtuózni umelci Janoska Ensemble, ktorí vlani vydali svoj tretí album The Big B´s. Zaujal hudobných fanúšikov i kritikov, o čom svedčí aj vysoké umiestnenie vo svetových rebríčkoch klasickej hudby.
Na snímke ocenení v kategórii Hudba Janoska Ensemble počas 26. ročníka galavečera Krištáľového krídla za rok 2022 v Bratislave 4. marca 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V kategórii výtvarné umenie si Krištáľové krídlo prevzal akademický sochár, maliar a vysokoškolský pedagóg Milan Lukáč. Rok 2022 bol pre tohto umelca významným najmä vďaka kolekcii najnovších sochárskych a grafických diel, ktoré vznikli ako živá reflexia aktuálnej spoločenskej situácie.

V kategórii hospodárstvo uspeli Zdeněk Březovják a Ján Koščo, spoluzakladatelia prešovskej spoločnosti Canor, ktorá vyrába špičkové audioprodukty. Špecialitou spoločnosti sú elektrónkové zariadenia, ktoré kontrolujú vlastným systémom Aladdin.
Na snímke ocenený v kategórii Publicistika a literatúra Milan Kolcun 26. ročníka galavečera Krištáľového krídla za rok 2022 v Bratislave 4. marca 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

V kategórii populárna hudba ocenili speváka Adama Ďuricu. Skladby z jeho šiesteho štúdiového albumu Naše hriechy patria medzi najhranejšie v slovenských rádiách. V roku 2022 zbilancoval svoju doterajšiu kariéru v kompilácii Hity.

V kategórii inovácie a startupy si ocenenie prevzal Rastislav Hlaváč, zakladateľ spoločnosti Minit a spoluzakladateľ GRADIENT ECM, technologický podnikateľ, vizionár, stratég a investor v oblasti B2B softvéru.

Lekár Richard Imrich, ktorý sa podieľal na vývoji nového lieku nitizinon, sa stal laureátom Krištáľového krídla v kategórii medicína a veda. Jeho pričinením môžu liek účinný pre ľudí s genetickým ochorením alkaptonúria (choroba čiernych kostí) užívať od roku 2022 aj slovenskí pacienti.

Ocenenie v kategórii šport získal hokejista Zdeno Chára, ktorý pôsobil takmer štvrťstoročie v zámorskej NHL a dosiahol v nej historický rekord medzi všetkými obrancami. Na konte má 1680 odohraných zápasov a Stanleyho pohár ako prvý slovenský kapitán v zámorí.
Na snímke ocenení počas galavečera 26. ročníka Krištáľového krídla za rok 2022 v Bratislave 4. marca 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Veľká porota udelila aj dve mimoriadne ceny. V kategórii hospodárstvo ju získal Štefan Mácsadi, dlhoročný predseda predstavenstva Coop Jednota Nové Zámky a tiež autor prvého vernostného systému formou nákupných kariet, využívaného v obchodnej sieti už od roku 1994. Mimoriadnu cenu Krištáľového krídla dostal aj akademický maliar Alexej Vojtášek, ktorý ilustroval viac ako stovku knižných titulov a ktorého diela sa nachádzajú v súkromných aj galerijných zbierkach doma i v zahraničí. Popri komornej maľbe sa venuje i kresbe, grafike, priestorovým objektom a monumentálnym maliarskym dielam do architektúry.

Komentáre