Hudba a film

Kriššák:Mnohí recitátori z Hviezdoslavovho Kubína sa stali osobnosťami

"Napríklad Milan Lasica a Július Satinský si aj prostredníctvom Hviezdoslavovho Kubína začali spolu vytvárať zábavné čísla. Silné ženské recitátorky boli aj Patrícia Jariabková, či Soňa Müllerová."

TASR, 27. októbra 2021 13:01
Na archívnej snímke Milan Lasica (vľavo) a Július Satinský. Foto: TASR Vladimír Benko

Celoštátna postupová súťaž Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou na Slovensku. Ako pre TASR povedal organizátor súťaže a riaditeľ Národného osvetového centra (NOC) Erik Kriššák, jej aktuálny 67. ročník ovplyvnila pandémia. Na súťaži sa zúčastnili mnohé významné slovenské osobnosti, napríklad Milan Lasica, ale aj herečka Slávka Halčáková či speváčka Martina Csillaghová, známa ako Tina.

Kriššák pripomenul, že toto podujatie sa muselo prispôsobiť aktuálnej pandemickej situácii. Do posledného týždňa pred 67. ročníkom organizátori napríklad nevedeli, v ktorom stupni ohrozenia bude podľa COVID automatu okres Dolný Kubín. Pre pandémiu museli posunúť základné kolá, tie sa realizovali veľmi skoro po lockdowne. „Mnohé deti pracovali na svojich textoch so svojimi pedagógmi na diaľku. Niektoré kolá museli mať online formu, pretože situácia nedovoľovala konať kolá prezenčne a v niektorých krajoch bola napokon krajská prehliadka zrušená. V celoslovenskom kontexte sa vôbec nesúťaží v kategóriách divadiel poézie a detských recitačných kolektívov,“ uviedol.

Hviezdoslavovým Kubínom prešli podľa Kriššáka státisíce účinkujúcich, mnohí z nich sa uplatnili vo sfére umeleckej činnosti. Poukázal na to, že napríklad Milan Lasica a Július Satinský si aj prostredníctvom Hviezdoslavovho Kubína začali spolu vytvárať zábavné čísla. Pripomenul, že silné ženské recitátorky boli napríklad aj Slávka Daubnerová, Patrícia Jariabková, Soňa Valentová, Soňa Behulová Müllerová alebo Mária Danadová. Ako detský recitátor vynikol Peter Mikulík. Do poroty chodievali mnohé osobnosti, napríklad Ján Buzássy, Milan Rúfus, Peter Repka, Milan Laučík či Theo Florin.

Na otázku TASR, či si ešte mladí recitátori trúfajú recitovať Hviezdoslavove verše, Kriššák odpovedal, že tí siahajú skôr po modernejšej poézii, ale občas zvyknú úspešne recitovať aj verše Pavla Országha Hviezdoslava. „V roku 2010 napríklad Michaela Viskupičová pod pedagogickým vedením Elišky Sadílekovej s prednesom P. O. Hviezdoslava - Anča získala ako prvý a jediný recitátor cenu za Tvorivý čin roka na Scénickej žatve. Na tej sa každoročne objavovali vybraní recitátori z celoštátneho Hviezdoslavovho Kubína a spolu s divadlami súťažili o hlavnú cenu festivalu - Tvorivý čin roka,“ povedal.

Tvrdí, že je skôr výnimkou, keď sa na vrcholných miestach objavuje Hviezdoslav, pretože jeho reč je náročná na prednášanie a vo výslednom tvare sa tak musí ukázať recitátorské majstrovstvo. „Zazneli už mnohé výrazné prednesy Hviezdoslava, napríklad Adela Dukátová s Krvavými sonetmi, Tereza Oľhová s Mlatbou. Divadlá poézie pracujú s Hviezdoslavovskou poéziou pomerne častejšie. Je to napríklad Zuzanka Hraškovie, ktorá bola inscenovaná v posledných rokoch deväťkrát, či už v detských recitačných kolektívoch, alebo divadlách poézie,“ priblížil.

Celoštátne kolo 67. ročníka postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých Hviezdoslavov Kubín sa bude konať od stredy do soboty (30. 10.) v Mestskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne a tiež prostredníctvom online „livestreamu“ na sociálnej sieti. Recitátori budú recitovať naživo pred porotou a zároveň si ich budú môcť online pozrieť aj diváci.

Komentáre