Hudba a film

Košice ožijú filmovým festivalom už o dva dni

"Art Film Fest prinesie to najlepšie zo súčasnej svetovej kinematografie v sekcii Panoráma"

TASR, 14. júna 2023 11:45
V sekcii Panoráma premietnu aj francúzsko-taliansky film Nesmiernosť s Penélope Cruz. Foto: Filmtopia

29. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest sa uskutoční od 16. do 23. júna 2023 v Košiciach. Nesúťažná programová sekcia Panoráma ponúkne vyše 23 filmov, rôznych žánrov i krajín vzniku, medzi nimi aj snímky ktoré rezonovali na prestížnych filmových festivaloch po celom svete. Panoráma je tak prehliadkou toho najlepšieho zo svetovej kinematografie z rokov 2022 až 2023.

V distribučnej predpremiére Art Film Fest v nej uvedie film Aftersun škótskej režisérky Charlotte Wells, ktorá získala cenu BAFTA za najlepší debut. Rozvedeného otca stvárnil írsky herec Paul Mescal a bol nominovaný na Oscara, cenu BAFTA a na Európsku filmovú cenu pre najlepšieho herca.

Legendárna rocková kapela FooFighters sa vo filme Štúdio 666 presťahuje do sídla v Encine, opradeného hrôzostrašnou rokenrolovou históriou, aby nahrala svoj očakávaný desiaty album. Americkú hororovú komédiu nakrútil BJ McDonnell, vo filme vystupuje bývalý bubeník Nirvany a terajší frontman FooFighters Dave Grohl spoločne so svojimi spoluhráčmi.

Víťazný film tohtoročného MFF v Berlíne Na lodi Adamant, ocenený Zlatým medveďom Berlinale, hovorí o jedinečnom centre pre duševne chorých. Režisér Nicolas Philibert pozýva divákov na palubu, aby sa stretli s pacientmi i ošetrovateľmi, ktorí deň po dni kreujú život v nevšednej liečebni.

Mnohými zbožňovaná a nenapodobiteľná Penélope Cruz ovládne filmové plátno vo filme Nesmiernosť. V úlohe osamelej manželky Clary sa prenesie do 70. rokov 20. storočia do Talianska kde zažíva manželskú krízu. Manželia sa už nemilujú, ale nedokážu sa rozísť, a Clara tak nachádza útočisko pred osamelosťou v zvláštnych vzťahoch so svojimi tromi deťmi.

V sekcii Panoráma sa môžete tiež tešiť aj na ďalšie výrazné snímky. Panoráma ponúka aj pohľad na súčasnú dokumentárnu tvorbu. Viac informácií o filmoch, či programe festivalu nájdete na www.artfilmfest.sk

Komentáre