Hudba a film

KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Po čom muži túžia a Srdcoví rebeli

"Tento týždeň si môžete pozrieť v kine tieto premiéry."

Webmagazin.sk, 20. septembra 2018 8:00
Záber z filmu Po čom muži túžia. Foto: Cinemart SK

Po čom muži túžia


Charizmatický cynik Karel Král (Jiří Langmajer), trochu šovinista a sarkastický sympaťák, na ktorého ženy letia, je šéfredaktorom časopisu Playboy. Jedného dňa jeho nezáväzný spôsob života utŕži hneď niekoľko rán. Dostane výpoveď kvôli poklesu predajnosti časopisu, bývalá manželka a dcéra (Andrea Hoffmannová a Sara Sandeva) ho opäť naštvú, neznáma žena mu nabúra auto a na jeho miesto je dosadená krásna, mladá šéfredaktorka Leona (Táňa Pauhofová). Karel vyrieši problémy po chlapsky – spoločne s najlepším kamarátom Čestmírom (Matěj Hádek) sa opije a v dobrodružnej noci si praje, aby sa stal ženou, pretože „ženy to majú v živote omnoho jednoduchšie a on je za to kvôli nim na dne.“ Ráno Karel zistí, že následkom nočnej alkoholickej „jazdy“ a zásahom veštkyne Zoltany (Pavla Tomicová) sa stal ženou (Anna Polívková). Avšak len fyzicky. Karel sa ako Karla musí vyrovnať nielen s novým vzhľadom, ale hlavne sa naučiť fungovať v ženskom tele a zistiť, či to majú ženy naozaj jednoduchšie?



Manifesto


Snímka Manifesto režiséra Juliana Rosefeldta skladá hold premenlivej tradícii a literárnej kráse umeleckých manifestov a zároveň kriticky skúma rolu umelca v dnešnej spoločnosti. Čerpá z textov písaných futuristami, dadaistami, členmi hnutia Fluxus, suprematistami, situacionistami, vyznávačmi hnutia Dogma 95, príslušníkmi ďalších umeleckých skupín a tiež z úvah jednotlivých umelcov, architektov, tanečníkov a filmárov. Zostrihal a znovu poskladal trinásť koláží, ktoré pojednávajú o umeleckých manifestoch a skrz objektív kamery podávajú myšlienky tvorcov, ako sú Claes Oldenburg, Yvonne Rainer, Kazimir Malevič, André Breton, Sturtevant, Sol LeWitt, Jim Jarmusch a ďalší. Tieto „nové manifesty“ sa potom prostredníctvom držiteľky Oscara Cate Blanchett premieňajú v modernú výzvu k akcii. Herečka sa tu prevteľuje do trinástich rôznych postáv.

Srdcoví rebeli


Predstaviteľ učiteľa z extrémne populárnej trilógie "Fakjú pán profesor" sa vracia do kín v ďalšej skvelej úlohe, vo filme plnom smiechu, ale aj dojatia. Ako nezodpovedný flákač Lenny dostane na zodpovednosť pätnásťročného chlapca Davida s vážne chorým srdcom. Dávidova prognóza hovorí, že svojich šestnástich narodenín sa už zrejme nedožije. Lenny pojme starostlivosť úplne po svojom, bez akýchkoľvek pravidiel. Ak má David umrieť mladý, nemá zmysel robiť domáce úlohy. Ale striptíz aspoň raz v živote vidieť musí!



Niečo naviac


Stačil jeden jediný chromozóm v DNA navyše a všetko bolo odrazu inak. Niekoľko hodín po narodení malej Dorotky vykreslila lekárka rodičom vidinu čiernej budúcnosti s dieťatkom postihnutým Downovým syndrómom a ponúkla im možnosť zbaviť sa jej. Odmietli. Dnes je z Dorotky teenegerka, ktorá má svoje sny a túžby tak ako všetci mladí ľudia v jej veku. Jeden sen prerástol všetky - túži sa stať veľkou herečkou....


Niečo naviac teaser from Palo Kadlečík on Vimeo.


Komentáre