Hudba a film

Írske tance si užije aj Karin Haydu, ktorá ich kedysi sama tancovala!

"Famózny Rhythm of the Dance už o dva týždne v Bratislave"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, včera 12:55
Foto: JVS GROUP
Už o dva týždne zažije GOPASS Aréna v Bratislave nášup írskej energie! Veľkolepá show írskeho tanca a hudby Rhythm of the Dance zavíta 3 októbra po prvýkrát na Slovensko a slovenským fanúšikom predvedie fascinujúci program, ktorý si vyslúžil standing ovation nadšených divákov vo vyše 50-tich krajinách sveta. Show si užije aj obľúbená herečka a moderátorka Karin Haydu, ktorá írske tance kedysi sama tancovala!

Rhythm of the Dance vyrazili na svetové turné pri príležitosti 25. výročia svojho založenia. Ich dvojhodinová show prevedie publikum bohatou históriou Írska a prenesie ich do starodávnej krajiny dublinských uličiek a pubov. Írske tance v minulosti tancovala aj populárna herečka a moderátorka Karin Haydu, ktorá si na ne rada spomína.



„Írske tance som tancovala ešte počas štúdií na VŠMU. Najprv to bol step, ku ktorému som sa dostala vďaka účinkovaniu v divadle Astorka v muzikáli Cabaret od Andrew Lloyd Webbera. A potom prišli na rad írske tance. Je to náročné na kondičku. Nohy makajú o sto šesť a vrchná polovica tela musí byť statická. Stali sa mi aj osudným tancom, pretože na jednom z tréningov som si vytkla členok,“ spomína si Karin Haydu.

Pôvod írskeho tanca a hudby siaha do 2000 rokov starej histórie. Už starí Kelti vtisli Írsku jedinečný kultúrny punc, na ktorý írska kultúra dodnes nadväzuje. A práve Rhythm of the Dance vychádzajú z týchto dávnych tradícií a dávajú tak divákom okúsiť skutočné Írsko s jeho temperamentom, rytmom, typickým spevom a predovšetkým bravúrnymi výkonmi majstrov umenia v stepovaní. To všetko si pôjde užiť aj Karin Haydu.



„Rhythm of the Dance patria k top tanečným zoskupeniam na svete! A okrem kvalitných tanečných výkonov sa teším aj na hudobnú a spevácku zložku, ktorá vychádza z tradičnej írskej hudby. Ešte nikdy som ich nevidela vystupovať naživo. Určite si to nenechám ujsť a rada si ich vystúpenie pôjdem pozrieť,“ teší sa na vystúpenie sympatická herečka a moderátorka.

Okrem špičkových tanečníkov sa na pódiu objavia aj hudobníci a speváci. Pre írsku hudbu sú typické gajdy, husle, píšťala, akordeón a bodhrán, tradičný írsky bubon, A na to všetko sa diváci na Rhythm of the Dance môžu tešiť. Súčasťou predstavenia je aj Sean-Nós, čo znamená starý pôvodný tanečný a hudobný štýl. Spev Sean-Nós je forma tradičného írskeho spevu bez hudobného sprievodu a v prípade tanca ide často o sólovú formu, kedy tanečník improvizuje na rytmus spevu a dochádza tak k živému prepojeniu tanečníka a speváka. Nenechajte si ujsť nezabudnuteľný zážitok 3. októbra 2024 v bratislavskej GOPASS Aréne. Vstupenky si môžete kúpiť na https://www.ticketportal.sk/event/RHYTHM-OF-THE-DANCE.

Komentáre