Hudba a film

Grammy na slovenskú nôtu, pozrite si nominácie

"Slovenské „Grammy“ v podobe sošiek mikrofónikov odovzdá Zväz autorov a interpretov populárnej hudby. Nominácie sú už známe."

Veronika Rosputinská, 10. januára 2014 8:00
Mikrofóniky sú už pripravené. Foto: Zväz autorov a interpretov populárnej hudby


Najprestížnejšie hudobné ocenenie Grammy, ktoré v Amerike udeľuje Národná akadémia hudobného umenia a vied, má svoju obdobu aj u nás na Slovensku. O nomináciách v ôsmich kategóriách rozhodli členovia Zväzu autorov a interpretov populárnej hudby a o víťazoch do 21. januára rozhodnú autori a interpreti.

Mená víťazov budú známe síce až vo februári, deň pred sviatkom svätého Valentína, nominácie ale poznáme už teraz. O sošky mikrofónikov sa zabojuje v týchto kategóriách: Rozhlasová stanica roka, Hudobný redaktor roka, Festival roka, Usporiadateľ roka, Klub roka, ku ktorým sa pridali aj tri nové kategórie – Interpret roka, Album roka a Objav roka. Zväz okrem toho udelí aj Cenu za dlhodobú, celoživotnú podporu slovenskej hudby v médiách.

„Zväz autorov a interpretov ako občianske profesné združenie sa rozhodol opätovne oceniť svojich partnerov na hudobnom trhu, ktorí najväčšou mierou prispievajú k jeho kultivovaniu. Ceny v tejto podobe sa budú odovzdávať po druhý krát, pričom pribudli aj tri kategórie Album roka, Skupina, respektíve Interpret roka a Objav roka, ktoré Zväz oceňoval v rokoch 1990 až 2000 v rámci svojich výročných cien, takzvané slovenské Grammy,“ vysvetľuje predseda Rady Zväzu Martin Sarvaš.

Soška mikrofónika Foto: Zväz autorov a interpretov populárnej hudby
Ako dodal pán Sarvaš, cieľom oceňovania je zmapovať dianie v oblasti prezentácie hudby v éteri, ale aj v oblasti živého koncertovania, nakoľko rozsiahla sieť klubov a festivalov dnes tvorí životodarné podhubie pre hudobnú produkciu. Z klubov sa do nominácie dostali bratislavský Ateliér Babylon, nitrianska Nová Pekáreň a Blue Note v Novom Meste nad Váhom. O titul festival roka zabojujú Pohoda, Červeník Fest, Slížovica a Topfest.

Predpokladáme, že najviac ste zvedaví na kategóriu Interpret roka. V nej sa objavili mená troch speváčok, ktoré vás asi neprekvapia - Celeste Buckingham, Jana Kirschner a Zuzana Smatanová. Dopĺňa ich trojica kapiel - HEX, Horkýže Slíže a IMT Smile. Mená v kategórii Album roka sú dosť podobné, HEX, Horkýže Slíže, Janu Kirschner a Zuzanu Smatanovú doplnil Richard Müller.

Kompletné nominácie za rok 2013


Rozhlasová stanica roka
Rádio Max Nitra
Rádio Regina RTVS SR
Rádio Rocková republika Bratislava
Rádio Slovensko RTVS SR
Rádio VIVA SR

Hudobný redaktor roka
Roman Bomboš RTVS
Vlado Franc RTVS
Soňa Horňáková RTVS
Rasťo Očenáš Rocková republika

Usporiadateľ roka
Dušan Drobný Agentúra Duna Piešťany
Rudolf Hošna Ateliér Babylon Bratislava
Tibor Zelenay Blue Note Nové Mesto nad Váhom

Festival roka
Červeník Fest Červeník
Pohoda Trenčín
Slížovica Nitra
Topfest Piešťany

Klub roka
Ateliér Babylon Bratislava
Blue Note Nové Mesto nad Váhom
Nová Pekáreň Nitra

Album roka
HEX Všetko najlepšie
Horkýže Slíže St Mary Huanaganja
Jana Kirschner Moruša Biela
Richard Müller a Fragile Hlasy
Zuzana Smatanová Momenty 2003 – 2013

Interpret roka/skupina roka
Celeste Buckingham
HEX
Horkýže Slíže
IMT Smile
Jana Kirschner
Zuzana Smatanová

Objav roka
Bijouterrier
Korben Dallas
Sima Martausová

Komentáre