Hudba a film

Silvester v mestách: Ohňostroje, koncerty aj šetrenie

"Nestihli ste si tento rok na Silvestra rezervovať chatu, pobyt či lístok na ples a predsa chcete privítať nový rok inak ako doma v papučiach? Vyrazte na silvestrovské oslavy do mesta."

Veronika Rosputinská, 31. decembra 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván


Úplne všedný a predsa výnimočný, aj takto môžeme charakterizovať posledný deň roka. Mnohí ešte počas dňa pracujeme, ale večer takmer všetci oslavujeme. Niektorí preferujú pokojnejšie prežitie večera v kruhu blízkych a teple domova, iní sa radi odviažu s priateľmi na chatách či v hoteloch, ďalší sa rozhodnú nový rok privítať romanticky vo dvojici. Ak sa chcete nechať strhnúť davom a okúsiť silvestrovskú atmosféru v teréne, k dispozícii sú vám programy s ohňostrojmi vo viacerých slovenských mestách. Teda aspoň v tých, ktoré sa tento rok rozhodli na jeho poslednom dni nešetriť.

V Bratislave vo veľkom štýle


Bratislavčania sa aj tento rok môžu tešiť na pestrý program v dvoch centrách – na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí. Všetko to začne o štvrtej popoludní na Hviezdoslavovom námestí slávnostným koncertom Slovenskej filharmónie, ktorý bude z Reduty premietaný na veľkoplošnú obrazovku. Zaznejú známe operné predohry, árie aj zbory. Potom si na svoje prídu aj športoví nadšenci, pre ktorých bude zábava pripravená na ľade.

O siedmej večer rozozvučia mesto Cigánski diabli, ktorých po hodine a pol vystriedajú exotické karibské rytmy slovenského projektu Medial Banana – chýbať nebude jazz, funk ani reggae. O pol desiatej na pódium vyskočí zoskupenie rozpadnutej kapely Le Payaco so svojou zmesou popu, rocku, swingu a psychedélie. Po zhruba hodinovom vystúpení sa môžete tešiť na Kapelu Hex, ktorú po polnoci vystrieda Para.

Silvester 2012 v Bratislave Foto: TASR/Štefan Puškáš
Novinkou bude v Bratislave moderovanie aj v anglickom jazyku pre turistov, klasikou polnočný ohňostroj nad Dunajom. „Očakávame okolo 35-tisíc návštevníkov. Získali sme na oslavy 60-tisíc eur od sponzorov a 15-tisíc dáva mesto do propagácie, čistenia a bezpečnosti," prezradil primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

V Trnave sa dokonca môžete tešiť na dva ohňostroje - jeden večer o šiestej, pre rodiny s deťmi, a jeden klasicky, o polnoci. Pripravení sú aj dídžeji a silvestrovská diskotéka. V Nitre sa so starým rokom rozlúčia tradičným výstupom na Zobor. Oslavy budú pokračovať na Svätoplukovom námestí o pol jedenástej večer, keď zahrá DJ Martin Mada. Chýbať nebude ani ohňostroj.

Silvester na východe


Silvestrovské oslavy neobídu ani východoslovenské mestá. V Košiciach budú najväčším lákadlom hudobno-tanečné vystúpenia a pyromuzikálny ohňostroj. Program začne o ôsmej večer pri Immaculate a návštevníci sa môžu tešiť na vystúpenie speváčky Michaelly a skupín Polemic a Drišľak.

„Návštevníkov Hlavnej ulice roztancuje DJ Pepo a možno príde aj kúzelník. Prvé sekundy roka 2014 rozžiari oblohu nad mestom pyromuzikálny ohňostroj a Nový rok s Košičanmi už tradične privíta primátor mesta Richard Raši," informovala Zuzana Kottlerová z košickej radnice.

Silvester 2012 v Košiciach Foto: TASR/Milan Kapusta
Prešovčania budú oslavovať tiež na Hlavnej ulici, tradične, pred Ľudovou bankou. Program by mal odštartovať o deviatej večer a trvať by mal do druhej ráno. „Súčasťou tohtoročných osláv Silvestra a Nového roka v Prešove budú vystúpenia domácich kapiel. Hlavným ťahákom by mali byť tento rok kapely ako Tublatanka Revival, BB Country a Helenine oči. O polnoci budeme vítať nový rok 2014 tradične, v sprievode silvestrovského ohňostroja a po pol noci čaká Prešovčanov videodiskotéka," povedala hovorkyňa Kmetóny Gazodvá.

Do silvestrovských osláv investovali aj menšie mestá – v Michalovciach vystúpi speváčka Michaella, v Humennom Tublatanka, do Sniny zavíta superstarista Robo Šimko.

Šetrný stred


V Banskej Bystrici polnočný ohňostroj neočakávajte ani tento rok, mesto sa podobne ako minulý rozžiari až 1. januára podvečer na Námestí SNP. „Ohňostroj bude hudobný, čo znamená, že jednotlivé svetlice budú vybuchovať do taktu alebo podľa hudobných taktov. Atmosféru spríjemní hudobným vystúpením aj banskobystrická speváčka Dominika Doniga a slávnostný príhovor primátora mesta," prezradila hovorkyňa primátora Martina Kanisová.

Večerný silvestrovský program nájdete pár kilometrov ďalej, vo Zvolene. O desiatej vystúpi tanečná skupina Stred Crew, o jedenástej hudobná skupina N0 5 a desať minút po polnoci začne novoročná diskotéka. Potrvá údajne až do zamrznutia.

Komentáre